In samenwerking met Houtspel mocht ik de Grimm’s regenbogen uitproberen op de peutergroep.
Wat is Houtspel?
Houtspel is hét adres voor duurzaam, hoogwaardig en origineel houten speelgoed waar je gewoon blij van wordt! Je vindt bij Houtspel.nl een uitgebreid assortiment met hoogwaardig houten speelgoed dat nét even anders is. Al het speelgoed is op duurzame wijze geproduceerd. Dit betekent dat de producten veelal met de hand gemaakt en altijd van uitstekende kwaliteit zijn. Hun producten voldoen natuurlijk aan de Europese wet en regelgeving (waarmee het speelgoed dus volkomen veilig is voor kinderen).
Wie is Grimm’s speelgoed?
Grimm’s houten speelgoed is duurzaam en handgemaakt speelgoed van de hoogste kwaliteit. Grimm’s is een van de bekendste merken van antroposofisch houten speelgoed dat zich onderscheid door haar vorm en kleurgebruik. De specifiek gekozen vormen en kleuren kunnen op verschillende manieren gebruikt worden en dragen daarmee sterk bij aan de ontwikkeling van het kind. (o.a. stimuleren van de fantasie, het versterken van het creatief vermogen, het leren omgaan met textuur-verschillen en het verbeteren van de oog-hand coördinatie).
Wat vind ik van Grimm’s regenbogen?
Van Houtspel ontving ik de midden en kleine versie van de regenbogen. Bij het openen van het pakket zaten de regenbogen goed verpakt. De regenbogen hebben sprekende (en de herkenbare regenboog-) kleuren. De regenbogen zijn van mooi hout gemaakt. Na het uitpakken wilde ik meteen zelf uitproberen wat allemaal kan met de regenboog. Ik begon zelf te stapelen en met de regenbogen schommeltjes te maken. Het materiaal maakt nieuwsgierig wat je er allemaal mee kunt en welk materiaal je kunt toevoegen. We noemen dit ‘open eind’ materiaal en is voor peuters ideaal om mee te spelen.
Wat vinden de peuters van de regenbogen?
Ik zette de regenbogen op tafel voor binnenkomst van de peuters. Bij binnenkomst gingen meteen wat peuters aan de tafel zitten en spelen met de regenbogen. Ze probeerden met passen en meten de regenboog in elkaar te zetten. En ze stapelden de regenboog boogjes op elkaar. Na toevoeging van de poppetjes die we op de groep hebben (toevallig in dezelfde kleuren als de regenbogen) gebruikten de peuters deze in combinatie met de regenbogen. Ze zetten dezelfde kleur poppetjes in dezelfde kleur boog.
Ook lieten ze de poppetjes schommelen in de regenbogen.
Wat kun je allemaal doen met Grimm’s regenbogen?
Hieronder vind je 25 activiteiten die je kunt doen met Grimm’s regenbogen.
Natuurlijk laat je de peuters zelf ontdekken wat er kan met de regenbogen. Je kunt het spel verrijken door materiaal toe te voegen. Speel samen en ontdek met het toegevoegde materiaal.
Voor de activiteiten gebruikte ik de middelgrote en kleine regenboog. Vaak gebruikte ik alleen de halve cirkels. Het paarse ‘sluitstuk’ gebruikte ik in een aantal activiteiten. In de voorbeeldfoto’s zie je meestal de middelgrote regenboog. De kleine regenboog kun je ook toevoegen in het spelen.
1. Puzzelen
Leg de regenboog uit elkaar op tafel. Laat de peuter met passen en meten de regenboog weer in elkaar zetten.
2. Stapelen
De peuter kan de regenbogen ook stapelen. Welke kleur moet dan eerst? Met passen en meten krijgt de peuter een mooie toren met de regenbogen.
3. Balanceren
Leg de regenbogen omgekeerd op tafel. Leg er houten plankjes op (bijvoorbeeld Kapla plankje) nu
heb je kleine schommeltjes gemaakt. Zet er een poppetje of diertje op en laat deze balanceren op de regenboog.
4. Balletje
Zet de regenbogen achter elkaar op tafel of op de grond en laat er een balletje doorrollen.
5. Blazen
Zet de regenbogen net als in de vorige activiteit achter elkaar en blaas met een rietje het balletje door de boogjes. Gebruik eventueel een pluche balletjes of wattenbolletje.
6. Bloem
Maak een bloem met de regenboogjes door ze op de tafel leggen als bloem.
7. Plankjes
Maak zelf kleine plankjes in vorm van de regenbogen. Deze kun je gebruiken om de regenbogen te stapelen. Eventueel kun je ook van dik karton ‘plankjes’ maken om deze activiteit te kunnen doen.
8. Schommeltjes
Ook zonder de plankjes van de vorige activiteit kunnen de peuters poppetjes of dieren laten schommelen. Ze zetten ze dan rechtstreeks op de regenboogjes.
9. Teldopjes
Gebruik teldopjes in verschillende kleuren en laat deze onder of bij de juiste kleur regenboog leggen.
10. Huisjes en poppetjes (kleuren)
Gebruik de poppetjes van Credu in verschillende kleuren. Leg de regenbogen op z’n kant en laat de peuter de poppetjes in het juiste kleur ‘huis’ sorteren.
11. Nog meer stapels
Je kunt de regenbogen stapelen in een hoge toren, maar je kunt ze ook op meer manieren stapelen.
12. Tunnel
Maak een tunnel door de regenbogen van groot naar klein te plaatsen. Laat ze een klein stuk overlappen. Je hebt nu een tunnel gemaakt. Laat het sluitstuk weg nu kan de peuter auto’s door de tunnel laten rijden.
13. Draaien met de bal
Leg de grootste regenbogen tegen elkaar zodat er een bijna gesloten cirkel ontstaan. Leg een klein balletje in de cirkel en laat de bal rond rollen langs de zijkanten van de cirkel
14. Dieren maken
Verzin met de halve cirkels van de regenbogen dieren. Gebruik eventueel ‘loose parts’ zoals veertjes, oogjes, diverse vormen, etc. om de dieren te maken.
15. Huisjes inrichten
Elke regenboog is een huisje. Richt het in met meubeltjes van het poppenhuis (of Duplo) en speel er met de poppetjes in. Je kunt dit aanbieden op een dienblad zodat je het makkelijk wegzet en er later weer bij pakt.
16. In elkaar schommel
Pas de twee regenbogen die na elkaar komen in elkaar. Je vormt dan een cirkel die schommelt. Zo kun je drie schommels maken. Zet er poppetjes en diertjes in.
17. Bochten
Leg de regenbogen zo neer dat er haarspeldbochten ontstaan. De peuter kan met de auto’s langs de bochten rijden.
18. Dobbelen
Gebruik een dobbelsteen met de 6 kleuren van de regenboog (gebruik eventueel de vakjesdobbelsteen met de kleuren erin gestoken) Gooi de dobbelsteen en laat de peuter de kleur boog op tafel zetten. Dan is iemand anders aan de beurt die ook gooit. Deze kleur moet nu op de vorige kleur gezet worden. Probeer zo de regenbogen op elkaar te laten balanceren.
19. Met knikkers rollen
Leg de regenbogen op de kant op de grond. Laat de kinderen knikkers rollen in de regenbogen. Als je knikkers heb in de kleuren van de regenboog dan kunnen ze ook proberen om de juiste kleur in de juiste boog te rollen.
20.Telefoon
Een deel van de regenboog kan ook makkelijk als telefoon gebruikt worden.
21. Huis voor dieren
Maak met de halve cirkels huizen voor dieren. Sluit hierbij aan bij je thema; wilde dieren, boerderijdieren, etc. Laat de huizen maken op een dienblad of in de ontdekbak en leg eventueel materiaal dat past bij het thema in het dienblad (zand, gras, etc.)
22. In elkaar laten vallen
Begin bij het ‘sluitstuk’ en leg de regenbogen van klein naar groot hier op. Met een kleine tik van links en recht valt de regenboog nu in elkaar. Nog best moeilijk voor peuters maar ze zullen het prachtig vinden om dit samen te doen.
23. Muziek maken
Zet de regenbogen naast elkaar en laat de peuter met een klein houten stokje op de regenbogen tikken. Zo kun je muziek maken!
24. Zoeken
Gebruik beide regenbogen door de kleuren bogen op elkaar te laten zetten. Welke kleuren kent de peuter al? En lukt het om dezelfde kleur te vinden?
25. In elkaar
Laat de grootste regenboog balanceren op tafel. Leg de andere regenbogen (van groot naar klein) nu in de grootste regenboog. Zo maak je een grote schommel.
Gebruik deze activiteiten als inspiratie om nog meer materiaal toe te voegen aan het spel met Grimm’s regenbogen.
De regenbogen en meer producten van Grimm’s kun je bestellen bij Houtspel.nl
https://houtspel.nl/42-grimm-s
Nog meer ideeën wat je kunt doen met de regenbogen? Kijk hier voor een ebook van Houtspel.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.