Blog – Boeken uitleen starten

Als je een grote hoeveelheid boeken op je peutergroep hebt en wil je dat de peuters optimaal kunnen profiteren van jullie mooie collectie, kun je overwegen om een eigen boeken uitleen te starten. Hieronder volgt een stappenplan voor een eigen ‘Peuterbibliotheek’.

1. Verzamel
Verzamel alle boeken van je peutergroep. Daarbij horen ook boeken die je
– als ‘thema’ boek in de kast hebt staan en daaraan toegevoegd kan worden. Sommige boeken gebruik je maar één keer per zoveel jaar als dat thema weer eens langskomt. Dat boek kan vaker gelezen worden als je het toevoegt aan de bibliotheek. Als je weet welk thema je binnenkort wilt gaan doen dan zorg je dat je dat boek gewoon even uit de uitleenkast (of bak) haalt.
– in de leeshoek/bibliotheek hebt staan. Na stap 4 kun je een mooie collectie van alle boeken maken die je in de hoek zet. Omdat alle boeken nu bij elkaar staan kun je regelmatig boeken uit de hoek verwisselen met boeken uit de uitleenkast. Zo hoeven er niet veel boeken in de leeshoek te staan, maar kun je zorgen dat deze hoek spannend blijft omdat er steeds ‘nieuwe’ boeken te vinden zijn. Omdat de boeken allemaal op de lijst staan hoef je er niet meer aan te denken om de boeken klaar te maken voor uitleen.

2. Controleer
Welke boeken zijn nog geschikt voor de uitleen? Of welke hebben hun beste tijd gehad?
Repareer eventueel de boeken met breed plakband. En bescherm zo ook een rug die stuk is.
Zo kunnen de boeken weer tegen een stootje.

3. Herkenbaar
Zorg dat de boeken herkenbaar zijn als ze worden uitgeleend. Maak in word een strookje met de tekst ‘Eigendom van …….’ en plak dit op de rug van het boek.

4. Lijst
Zet de boeken in een lijst. Zo heb je overzicht welke boeken je in de uitleen hebt. Als een boek niet meer geschikt is voor uitleen en je doet het weg; haal het van de lijst. Komt er een nieuw boek bij; Plak een strookje op het boek en zet het op de lijst. Hieronder staat een lijst die je kunt downloaden.
De lijst is gemaakt in Excel. In de lijst staan bovenaan filters waarmee je makkelijk een titel of schrijver kunt zoeken. Je kunt de eerste kolom (titel van het boek) ook op alfabetische volgorde laten sorteren via het filter. Extra op de lijst kun je onderwerp en/of ontwikkelgebied aangeven.

Download hier de boekenlijst

5. Kaart
Maak voor elk kind een biebkaart aan door onderstaand document te downloaden.
Stop deze kaarten in een map. Als een peuter nu een boekje leent dan schrijf je de titel
van het boek en de uitleendatum op de kaart. Komt het boek terug schrijf je de datum op dat het boek is teruggebracht. Als het weer kan kun je ouders vragen om de uitleen te verzorgen tijdens de inloop

Download hier de biebkaart

6. Plek
Zorg voor een plek op de boeken op te bergen. Een lage kast of een bak waar de boeken in kunnen is geschikt. Het is de bedoeling dat jullie samen met de peuter een boek uitkiezen (en als de ouders weer op de groep mogen; dat de ouder met de peuter tijdens de inloop een boek uitkiest) dus zorg voor een ‘peuter’ vriendelijke plek voor de peuterbibliotheek.

7. Dagen
Bepaal welke dagen je de uitleen wilt doen. Zo zorg je ervoor dat je bijvoorbeeld op maandag en dinsdag de kinderen met de boeken kunt verwachten en niet elke dag een aantal. Dat is ook fijn voor als je de uitleen weer met ouderhulp kunt doen. Je hoeft dan maar een beperkt aantal dagen ouderhulp te zoeken. Voor kinderen die niet op deze dagen komen kun je een uitzondering maken.
Je kunt er ook voor kiezen elke twee weken of elke maand één week uit te lenen. De boeken mogen dan wat langer thuis gelezen worden. Net wat het makkelijkst is voor je groep.

8. Regels
Laat ouders weten dat er bepaalde regels zijn bij het lenen van het boek:
– aantal weken dat een boek thuis mag zijn (een week of misschien ook wel twee als het boek zeer enthousiast gelezen wordt door de ouders/peuter)
– dat de boeken van de peutergroep zijn en men dus zuinig op het boek moet zijn (zoals altijd met boeken natuurlijk 🙂
– dat een stuk of vies boek gemeld moet worden
– dat een vermist boek gemeld moet worden
Zo kun je zelf ook wel wat regels bedenken die belangrijk zijn om de uitleen in goede banen te leiden.

Zelf kun je in de gaten houden of de kinderen regelmatig een boekje lenen. Als een boek al meer dan een maand uitgeleend is dan kun je de ouders vragen het boek weer mee naar de peutergroep te nemen. Zo kan er weer een ander boek mee naar huis en geef je een ander kind de mogelijkheid dit boek te lenen.

9. Tasje
Misschien qua budget niet mogelijk, maar wel handig om voor elk kind een (canvas) tasje aan te schaffen waar het boek in mee naar huis kan worden genomen. Maak een naamlabel aan de tas door de naam groot te printen, te knippen op bijv. 10x15cm, te lamineren en met een tie-rip of stuk touw aan de tas vast te maken. De tasjes blijven eigendom van de peutergroep, dus gaat er een peuter weg dan gaat het tasje naar een nieuwe peuter.
Eventueel kun je ook ouders vragen voor hun kind een eigen tasje te zorgen dat voor de uitleen van de boeken bedoeld is.

10. Einde schooljaar
Zorg dat je bijtijds stop voor de zomervakantie met de uitleen. Stop bijvoorbeeld een maand voor de vakantie met de uitleen en controleer of de collectie weer compleet is. Zo heb je tijd genoeg om achter boeken aan te gaan die bij ouders nog thuis liggen. Controleer ook alle boeken of ze het volgend schooljaar weer uitgeleend kunnen worden. Repareer eventueel met breed plakband.

Hoeveel boeken heb je nodig voor een goede uitleen?
Reken op ca. 1,5 boek per kind dan heb je genoeg om ook als er veel boeken uitgeleend zijn, toch nog genoeg boeken over te hebben om te kunnen kiezen.