Blog – Spelend ontdekken(zonder thema)

Je hebt niet perse een thema nodig om de peuters spelend te laten ontdekken. Je kunt activiteiten aanbieden waarbij de peuters zelf kunnen ontdekken hoe iets werkt, ze met materiaal in aanraking brengen wat ze nog niet kennen, ze de activiteit meermaals aanbieden (dan leren ze er weer meer van dan maar één keer een activiteit aan te bieden). Hieronder vind je leuk ideeën om aan te bieden tijdens een themaloze periode (en daarna nog een tijd in de ontdekhoek)

Tips voor de begeleiding:
– Probeer de activiteit niet te leiden maar te begeleiden. Observeer goed en begeleid alleen als het echt nodig is.
– Help de peuter op weg met open vragen (of gesloten als de peuter nog niet veel taal gebruikt)
– Vul aan met eventueel meer materiaal als dat het spel kan verrijken.

Keukenpapier
Laat de peuters een tekening maken met stift op een stuk keukenpapier. Laat ze daarna het papier (in een laag bakje) met een plastic pipetje water druppelen op het papier.

Azijn en soda
Verdun plakkaatverf met azijn. Laat de peuters de gekleurde vloeistof met plastic pipetjes druppelen in een laag bakje waarin je een laagje baking soda hebt gestrooid.

Gekleurd water
Vul potjes met een laagje water. Biedt kleine stukjes crêpepapier aan en laat de peuter één voor één  stukjes crêpepapier in het potje doen en ontdekken dat het water van kleur veranderd.

Zinken en drijven 
Laat zinken en drijven ontdekken. Zorg voor een afwasteiltje met water. Je kunt verschillende voorwerpen gebruiken (licht en zwaar) om het verschil te laten ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld een paperclip in het water laten doen (zinkt) en daarna een klein stukje toiletpapier (3×3 cm) en dan de paperclip erop (drijft). Verder bruikbaar materiaal is: steentjes, veertjes, piepschuimballetjes, etc.

Magneten
Laat ontdekken met magneten. Je kunt bij onder andere Credu een magneetstaven bestellen.
Laat ze ontdekken door in de groep op zoek tocht te gaan naar iets wat magnetisch is en wat niet.
Je kunt ook de ontdekbak vullen met iets wat niet magnetisch is (zand) en daar dingen in verstoppen die magnetisch is (paperclips). Peuters vinden het ook erg leuk om gewoon de magneetstaaf in een bak met paperclips te leggen en daarna alle paperclips er weer af te halen.

Ventilator
Zet een ventilator aan op de groep en laat de peuters ontdekken wat er allemaal weg kan waaien. Geef bijvoorbeeld een strook van een vuilniszak of een strook crepepapier. Let er wel op dat de peuters veilig kunnen ontdekken dus dat de ventilator niet te grote openingen om de peuters te bezeren.

Wind
Laat de peuters ook de wind buiten ontdekken door de repen van de vuilniszak mee naar buiten te nemen. Heb je nog plastic tasjes liggen? Bindt er dan een touwtje aan en laat de peuters ontdekken wat er met de tasjes gebeurd in de wind.

Bellen blazen 
Maak een sopje in een afwasbak en laat de peuters met rietjes bellen blazen in de bak. Eventueel kun je het water met (voedsel)kleurstof een kleurtje geven.

Witte wascokrijtjes
Laat de peuters met witte wascokrijtjes op papier een tekening maken. Laat ze daarna met zeer verdunde plakkaatverf erover verven. De tekening van de wascokrijtjes komt nu tevoorschijn.

Overheadprojector
Zet een overheadprojector neer en projecteer op een witte muur of op een grote witte doek. Laat de peuters ontdekken dat dat wat ze op de projector leggen te zien is op de muur of doek.

Scheerschuim
Laat de peuters spelen met scheerschuim op tafel.

Spons 
Leg een spons die vol met water zit in een bakje. Laat de peuter ontdekken dat het water uit de spons kan en weer erin kan worden gezogen.

Knikkers
Leg wat grote knikkers in bakjes verf. Leg een A4 papier in een diepe bak (of schoenendoos).
Laat de peuter de knikkers met verf in de schoenendoos leggen en beweeg de doos voorzichtig. De knikkers maken een mooi kunstwerk in de doos.

Verven
Laat de peuters eens verven met iets anders dan verf. Je kunt ze bijvoorbeeld laten verven met modder, verf waar bloem of zand aan is toegevoegd. Ook kun je de kwasten vervangen voor bijvoorbeeld takjes of tandenborstels.

Krassen
Laat een stuk stevig karton met een verfroller van een dikker laag verf voorzien. Laat de peuters daarna met een wattenstaafje, ijslollystokje, takje krassen in de verf.

Klei 
Biedt bij de klei eens ander materiaal aan. Denk aan ijslollystokjes, steentjes, pasta, etc.

Plakplastic
Plak een stuk plakplastic op het raam met schilderstape. Laat de peuters divers materiaal op het plakplastic plakken.

Licht en zwaar
Laat de peuters ontdekken met licht en zwaar door een balansweegschaal aan te bieden met diverse materiaal: stenen, veertjes, etc.

Loose Parts
Laat de peuters ontdekken met ‘Loose Parts’ aan.
Lees hier meer over in deze twee blogs die ik schreef voor juf Maike.
Blog over Loose Parts op de groep
Blog over Loose Parts bij het buiten spelen


Met bovenstaande activiteiten kunnen de peuters zelfstandig (met begeleiding van de juf) aan de gang. Er zijn ook leuke activiteiten (kleine tovertrucjes) waarbij peuters zich kunnen verwonderen hoe iets gebeurd. De peuters zijn natuurlijk nog te jong om te snappen waarom iets gebeurd, maar het ontdekken dat iets gebeurd of veranderd is al voldoende voor nu.

Ontdek activiteiten om samen met de peuters te doen:

Waxinelichtje
Doe een laagje limonade in een diep bord. Zet een waxinelichtje in het midden van het bord. Zet een glas op zijn kop over het waxinelichtje heen. Het lichtje zal na een tijdje uitgaan en de limonada zal in het glas omhoog gaan (en verdwijnen van het bord)

Ei in de fles
Pel een hardgekookt ei. Zet een fles met een hals waar het ei net niet door kan voor je op tafel. Zet het ei op de fles. De peuters kunnen zien dat het ei er  niet door kan. Haal het ei er weer af. Steek 2 of 3 lucifers aan. Doe deze in de fles. Zet snel het ei op de fles met de brandende lucifers.
Als de lucifers doven zal het ei door de hals van de fles gaan.

Rozijntjes
Vul een glas voor de helft met water. Doe er een halve eetlepel baking soda in. Roer dit goed door. Voeg er 3 eetlepels azijn door. Roer weer goed. Doe rozijntjes in het glas. De rozijntjes zullen door het glas gaan bewegen.

Handschoen
Hou een latex handschoen open. Laat iemand een beetje azijn in de vingers van de handschoen schenken. Doe er een eetlepel bakpoeder bij. Knijp de handschoen goed dicht aan de bovenkant. Schud de handschoen voorzichtig. De handschoen zal zichzelf volblazen.

Bakpoeder
Doe de inhoud van een zakje bakpoeder (16 gram) in een hoog drinkglas. Doe een klein bodempje afwasmiddel in een ander hoog drinkglas. schenk azijn in het glas met het afwasmiddel tot het glas halfvol is. Schenk het mengsel uit het dit glas bij het bakpoeder  van het andere glas.

Skittles
Zet een bord voor je neer. Leg Skittles in een cirkel langs de rand op het bord. Schenk een dun laagje water op het bord, zodat alle Skittles net in het water liggen. De kleuren van de Skittles zullen zich mengen met het water en er ontstaat zo een ‘regenboog’.

Bekertelefoon
Maak een gaatje met een schaar in de onderkant van 2 bekertjes.
Steek een uiteinde van het touw (tenminste 3 meter lang) van onderaf door het gaatje het bekertje in. Bindt een halve lucifer aan het uiteinde van het touw. Doe hetzelfde met de andere kant van het touw. Neem allebei een bekertje en ga een eind uit elkaar staan. Zorg dat het touw strak staat. Laat één iemand in zijn bekertje fluisteren en de ander in zijn bekertje luisteren.

Ballon
Neem een opgeblazen ballon. Zoek boven op de ballon het dikkere stuk (recht tegenover de opening) Prik voorzichtig met een satéprikker een gaatje en duw het stokje rustig naar beneden. Je kunt zelfs het stokje helemaal doorsteken naar de andere kant van de ballon. De ballon zal niet stuk gaan.

Statisch 
Wrijf een ballon over een wollen doek of trui. Daarna kun je de ballon aan het plafond plakken. Of de haren van de peuters rechtop laten staan. Of hou de ballon boven papiersnippers.

Gekleurde bloem
Vul een vaas met water en een een laagje ecoline of voedingskleurstof. Roer de vloeistof door met een sateprikker. Als de prikker verkleurd dan is de vloeistof goed. Doe er anders nog wat vloeistof. Zet er een witte bloem in (een tulp of anjer zijn bijvoorbeeld geschikt). Snij de bloem aan de onderkant een stukje af.  gaan in de loop van de dagen veranderen in de kleur van de ecoline/kleurstof. De bloem gaat in de loop van de dagen verkleuren.

Grote zeepbellen
Maak grote zeepbellen door het volgende recept te volgen:
1 liter warm water
50 gram suiker
75 gram afwasmiddel
5 gram plakselpoeder
Meng de suiker met het warme water tot de suiker is opgelost. Voeg het plakselpoeder toe en roer tot het is opgelost. Roer er daarna voorzichtig het afwasmiddel door. Zorg dat het niet teveel gaat schuimen. Laat het mengsel 24 uur staan en roer het af en toe even door.
Je kunt dan met grote rond gevormd ijzerdraad bellen maken. Je beweegt dan met je arm de bel de lucht in. Ook kun je met een hoepel in een grote bak een bel maken door de hoepel omhoog te bewegen.

Kimspel
Speel samen het Kimspel: Leg voorwerpen (5 á 5 om te beginnen) onder een doek. Eerst bekijk je samen en benoem je natuurlijk de voorwerpen. Dan leg je een doek over de voorwerpen. Je tovert dan één voorwerp weg door deze samen met de doek na he toveren weg te nemen.  Welk voorwerp is er verdwenen?