Kaleidoscoop – Thema: Wilde dieren

Initiatief/Sociale relaties
Safari:
Zorg voor verrekijkers in het Huis. Hang door je hele groep foto’s op van dieren in het wild. Zo kun je op safari gaan en de dieren gaan spotten.

Beweging
Dobbelsteenspel:
Download en print het document. Je kunt dit spel spelen met een gewone dobbelsteen. Beweeg net als het dier dat hoort bij de aantal stippen van de dobbelsteen. Je kunt ook de afbeeldingen van het document in een vakjesdobbelsteen stoppen, gooien met de dobbelsteen en dan bewegen als het afgebeelde dier.
Download hier het beweegspel met de wilde dieren
– Liedje:
Speel het liedje ‘Ik loop’ van Dirk Scheele af in de gymzaal. Luister goed naar de dieren en hoe ze lopen. Hoe meer je het nummer herhaalt hoe meer ze zelf de bewegingen van de dieren gaan nadoen.
Hier staat het liedje op youtube

Creatieve representatie
Dieren maken:
Print de dieren uit de downloads hieronder. Laat bij de zebra de ontbrekende strepen maken, bij de leeuw de ontbrekende manen en bij de giraf de ontbrekende vlekken. Gebruik bijvoorbeeld verf en wattenstaafjes. Of gebruik papier (laat knippen of scheuren) en lijm.
Download hier de giraf zonder vlekken
Download hier de zebra zonder strepen
Download hier de leeuw zonder manen
Verrekijker:
Laat elke peuter een eigen verrekijker maken om op safari te gaan. Gebruik daarvoor twee toiletrolletjes. Laat deze beplakken of verven en maak er een touwtje aan zodat de verrekijker om de nek kan hangen.
Kleikaart:
Print de kleikaart uit de download en lamineer. Laat de peuters met klei de krokodilletanden maken.
Download hier de kleikaart krokodil

Seriatie
Snel en langzaam:
Welke dieren bewegen zich snel voort en welke langzaam? Praat met de peuters over snelheid. Misschien kunnen jullie ook laten zien hoe snel of langzaam een dier gaat? Zoek filmpjes op youtube om te kijken met welke snelheid een dier zich voortbeweegt.
Van groot naar klein:
Verzamel kleine plastic dieren of knuffels en leg ze samen op volgorde van groot naar klein.

Ruimte
Blokken:
Verzin een verhaal dat niet alle dieren samen kunnen wonen. Maak samen omheiningen van blokken of blokjes voor de dieren die niet samen kunnen wonen. Zorg voor genoeg blokken en een verzameling plastic speelgoeddieren.
Ontdekbak:
Vul de ontdekbak met los zand (niet kinetisch), stukken kunstgras en plastic speelgoedieren.

Classificatie
Memoryspel:
Download en print het memoryspel met afbeeldingen van wilde dieren. Pas de hoeveelheid kaartjes aan aan wat de peuter al kan. Je kunt vanzelf kaartjes toevoegen als de peuter een uitgebreider memoryspel aankan. Als variatie kun je ook alle peuters één kaart geven en dan
starten met een peuter die vertelt wat op haar of zijn kaart staat. Wie heeft hetzelfde dier? Leg de twee kaarten bij elkaar. Dan kan een volgende peuter het dier op zijn of haar kaartje opnoemen, etc. Zo speel je door tot alle kaartjes/peuters aan de beurt zijn geweest.
Download hier het memoryspel wilde dieren
Sorteren:
Zorg dat je de kaartjes van de vorige activiteit hebt geprint en gelamineerd. Zorg ook dat je alle plastic speelgoeddieren hebt verzameld. Kijk nu naar de plaatjes en leg dezelfde plastic dieren erbij.

Tijd
Slapen:
Laat de kinderen een dier kiezen die ze willen zijn. Als je op de trommel slaat mogen de dieren bewegen. Als je stopt met slaan op de trommel moeten de dieren gaan slapen.

Taal
Boeken:
Klik hier voor een lijst met boeken over wilde dieren
Dieren raden:
Gebruik een aantal kaarten van het memoryspel om samen over dieren te praten. Je kunt bijvoorbeeld een dier omschrijven dat op een kaart staat en de kinderen laten vertellen welk dier je bedoeld. Maak samen het geluid van het dier of zing samen een liedje waarin het dier voorkomt.
Versje:
Ik zag de olifant en de beer
Het stinkdier, krokodillen
Wat zag ik nog meer?
Oh ja, apen, de schildpad en de pauw
De lucht was rood, geel, groen en blauw
En toen was ik thuis, want ik zag jou!

(Bron: Onbekend)

Hoeveelheid
Tellen:
Maak een rij van de dierenplaatjes (uit de sleutelervaring Classificatie) en tel ze. Gebruik een dobbelsteen om te dobbelen hoeveel dieren je op een rij mag leggen. Tel de stippen en tel de dieren.
Telspel:
Je kunt ook onderstaande telspel om te oefenen met tellen en hoeveelheden. Op elke bladzijde staat een cijfer en dobbelsteenafbeelding. Leg of zet net zoveel dieren in de ‘jungle’ als het cijfer/stippen dat op de bladzijde staat. Je kunt plastic dieren gebruiken of de afbeeldingen van het memoryspel
Download hier het telspel

Muziek
– Liedjes:
Klik hier voor liedjes rond het thema Wilde dieren