Kaleidoscoop – Thema: Familie

Initiatief/Sociale relaties
Familie:
Laat de kinderen foto’s meenemen van hun familie. Plak de foto op aan de muur (ze erbij wie de familieleden zijn en hoe ze heten) Zo kun je samen met de peuters de foto’s bekijken en praten over wie er allemaal op de foto’s staan.
Familiedag:
Organiseer een familiedag op je groep. Nodig per kind één familielid uit. Het leuk is als er behalve ouders ook grootouders maar ook zussen/broers, ooms/tantes komen. Laat iedereen voorstellen en organiseer leuke activiteiten die jullie samen kunnen doen. (12 september 2020: Activiteit is natuurlijk te organiseren zodra het weer veilig is om meerdere mensen op de groep uit te nodig)
Rollenspel:
Op de labels in de download staat verschillende familieleden. Download de labels, print en lamineer ze. Maak er een koordje aan en laat de kinderen voor zichzelf een rol kiezen om te spelen in het Huis. Download hier de labels voor het rollenspel

Beweging
Scheerschuim:
Download en print het gezicht van de vader en lamineer het. Spuit er wat scheerschuim op en laat de kinderen het gezicht van papa vol scheerschuim smeren. Met een bot mes kunnen de peuters het schuim weer schoonvegen
Download hier het gezicht van de vader.
Familiebladen:
Laat de peuters uit verschillende bladen mensen zoeken. Deze kunnen ze uitknippen (help de jongste peuters hiermee) en plakken op papier. Download eventueel het huis van sleutelervaring Creatieve representatie om de mensen in te plakken.
Kapsel:
Download en print het gezicht van de moeder. Laat de peuters met wol haar knippen voor de mama en plakken op het hoofd.
Download hier het hoofd van de moeder.

Creatieve representatie
Huis:
Laat de kinderen hun familie leden tekenen in het huis dat je hier kunt downloaden.
Download hier het huis
Vormen:
Download het blad met de vormen en laat van elke vorm een familielied of mens tekenen
Download hier het blad met de vormen

Seriatie
Van lang naar kort:
Leg de familieleden van de download van lang naar kort. Download het blad en knip de mensen los van elkaar en leg de familie leden van lang naar kort.
Download hier het blad met de familieleden van lang naar kort
Van groot naar klein:
Kijk met de peuters op je groep naar hoe lang iedereen is. Kijk wie groter is en wie kleine en zet 3 kinderen naast elkaar van groot naar klein. Wissel af met andere kinderen.

Ruimte
Huizen bouwen:
Bouw huizen voor de familie in de Bouwplaats. Gebruik poppetjes als de familie.
Ontdekbak:
Vul de ontdekbak met zand, rijst of een andere vulling. Kopieer de familiefoto’s van de kinderen, lamineer en verstop ze onder de vulling.

Classificatie
Sorteren:
Gebruik voor deze activiteit de familiepoppetjes van Credu. Deze poppetjes kun je op kleur laten sorteren (of op familierol) Sorteer ze op kleur door het huis van sleutelervaring Creatieve representatie te printen in de kleuren van de poppetjes.
Hier vind je de familiepoppetjes:
https://www.credu.nl/product/kleurrijke-familie-72-stuks/
Memoryspel:
Speel een memoryspel. Maak zelf kaartjes door de kaartjes van het rollenspel bij Creatieve Representatie dubbel te printen of door meegenomen foto’s van de peuters dubbel te kopiëren.
Beperk de aantal kaartjes voor de jongste peuters.

Tijd
Groeien:
Praat met de peuters over groeien. Eerst was je een baby en toen een peuter. Neem foto’s van jezelf mee in verschillende levensfases en praat met elkaar wat er veranderd is bij de juf.
Cadeautje:
Maak samen koekjes voor de familie van de peuters, verpak het leuk en laat het mee naar huis nemen als cadeautje. Het maken van de koekjes en ontdekken dat je met deeg maken kan komen tot een leuk cadeau voor je familie leert de peuters over ‘tijd’ hoe iets kan veranderen (van bloem, boter, etc. tot deeg en dan van deeg naar koekjes) tot een leuk cadeau.

Taal
Boeken:
Klik hier voor een lijst met boeken rond het thema: Familie

Hoeveelheid
Telspel:
Hoeveel mensen wonen er in het huis? Gebruik het huis uit de sleutelervaring Creatieve Representatie. Print dit huis uit en laat er familiepoppetjes (die van Credu) op zetten. Tel de poppetjes. Je kunt ook stippen en cijfers op de huizen schrijven en dan vragen net zoveel poppetjes in de huizen te zetten.

Muziek
Liedje:
Opa, oma op bezoek
krijgen koffie en een koek
Samen spelen, samen zingen,
en nog veel meer leuke dingen
Opa, oma op bezoek
krijgen koffie en een koek

(Melodie: Olifantje in het bos)
(Bron: Onbekend)