Initiatief/Sociale relaties
– Groepsschilderij:
Maak met de hele groep een schilderij op een canvas. Laat alle kinderen om de beurt iets op het canvas schilderen, stempelen, etc.
– Museum:
Maak samen een museum met alle kunstwerken die jullie maken tijdens dit thema. Organiseer een museumochtend zodat alle ouders de kunstwerken kunnen bewonderen (Opmerking 2 september 2020: Dit kan natuurlijk weer als er weer ouders op de groep mogen komen. Anders kunnen jullie misschien een filmpje maken en met de ouders delen)
Beweging
– Muziek:
Beweeg samen op verschillende soorten muziek. Denk dan aan balletmuziek, salsamuziek, rock ‘n’ roll, rockmuziek, etc. Kijk hier voor mijn playlist ‘Dansmuziek peuters’ op youtube.
– Kunst met knikkers:
Doe een stuk papier met een knikker die door de verf is gerold in een schoenendoos. of grote lage bak. Beweeg de doos heen en weer. Stop daarna een nieuwe knikker met een andere kleur verf in de doos. Zo ga je door tot er een mooi kunstwerk ontstaat.

Creatieve representatie
– Cirkels:
Neem een stuk zwart papier en laat de peuters met diverse materialen (toiletrol, rond plastic bakje, kurk, etc.) die rond zijn erop stempelen in verschillende kleuren. Stempelen met cirkels op zwart papier. Het kunstwerk is geïnspireerd op kunst van Kandinsky.

– Vierkanten:
Knip vierkanten en zwarte smalle stroken. Laat de kinderen dit op een stuk papier plakken. het kunstwerk is geïnspireerd op kunst van Mondriaan.

Seriatie
– Vormen:
Download de vormen, print ze (lamineer ze eventueel als je ze vaker wilt gebruiken)
Je kunt de vormen (drie is maximaal voor de meeste peuters) van groot naar klein of ontdek samen welke vormen groot zijn en welke klein (ontdekken verschil tussen de begrippen groot en klein)
Download de vormen hier
– Doppen:
Pak een grote hoeveelheid doppen en laat de doppen op een rij leggen. Misschien lukt het wel om twee kleuren om en om te leggen.
– Op elkaar:
Knip wat cirkels uit. In 3 of 4 verschillende formaten en kleuren. Laat de cirkels van groot naar klein op elkaar plakken op papier.
Ruimte
– Standbeelden:
Plak wat voorbeelden van standbeelden op in de bouwplaats en maak samen met de peuters ook een kunstwerk. Maak er foto’s van en hang ze bij de standbeelden.
– Ontdekbak:
Knip vormen in verschillende kleuren of gebruik de vormen van de sleutelervaring Seriatie. Lamineer ze en stop ze in de ontdekbak. Vul de ontdekbak met zand, rijst of andere vulling. Laat de kinderen de vormen zoeken en weer verstoppen.
Classificatie
– Vormen sorteren:
Laat de peuters vormen sorteren. Download de vormen van sleutelervaring Seriatie. Ze kunnen worden gesorteerd op kleur of op vorm.
– Kleuren zoeken:
Zeg samen dit versje op. Kies steeds een andere kleur. De peuters mogen dan iets in deze kleur gaan zoeken op de groep.
Blauw, blauw, ik heb geen blauw
Ik moet nog blauw gaan zoeken
Hier in alle hoeken
Zoek eens hier, zoek eens daar
Als je wat vind dan pak je het maar.
Tijd
– Tekenen op muziek:
Neem voor elk kind een groot blad of laat de kinderen gezamenlijk op de achterkant van een groot stuk behangpapier op grond gezamenlijk een tekening maken. Zet muziek op (zie voor ideeen de sleutelervaring : Beweging. Laat de kinderen de verschillende snelheden ervaren maar oefenen ook met stoppen op een teken door te laten stoppen met tekenenen als de muziek stopt.
– Kleuren laten veranderen:
Laat de kinderen spelen met verschillende kleuren verg en laat ze ontdekken dat kleuren veranderen als je er een andere kleur bijvoegt. Je kunt dit ook doen door verschillende kleuren vloeistof te laten mengen. Verschillende kleuren vloeistof kun je maken door in water wat voedselkleurstof toe te voegen. De kinderen kunnen mengen door kleine hoeveelheden water in een klein wit bakje te doen en dan een andere kleur water erbij te voegen.
Taal
– Versje:
Oefen samen met de kinderen deze leuke versjes:
Dag Blauw, zei Geel
Dag Geel, zei Blauw
Ik maak een andere kleur van jou
Ze gaven elkaar een zoen
toen waren ze groen!
(Bron: Onbekend)
Ik ben een goede kunstenaar
Ja, ja echt waar!
Een streepje hier, een streepje daar
Ik ben bijna klaar
Nu nog mijn naam in het hoekje…
En voor mijn handen een doekje!
(Bron: Onbekend)
– Boeken:
Kijk hier voor een boekenlijst met boeken over kleuren
Kijk hier voor een boekenlijst met boeken over vormen
Kijk hier voor een boekenlijst met boeken over kunst/museum
Hoeveelheid
– Standbeelden:
Tel met de kinderen tot 10 en sta dan stil als een standbeeld. De standbeelden kunnen zo gek zijn als jullie zelf kunnen verzinnen. Doe dit een aantal keren en laat de peuters meetellen.
Muziek
– Liedje:
Kijk hier voor een een leuk liedje over dansen met kleuren
(Bron: Zappelin: Dansen met kleuren met Nienke)
– Je lichaam als instrument:
Ontdek met de peuters met welke lichaamsdelen je muziek kunt maken: klappen met de handen (in je handen of op tafel), stampen met je voeten, met je mond, etc.
Te downloaden documenten:
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.