Kaleidoscoop – Thema: Verkeer & Vervoer

Initiatief/Sociale relaties
Op reis:
Maak met de stoeltjes, bankje of krukjes van je peutergroep samen een voertuig. Bepaal welk voertuig en waar jullie naar toe gaan. De reis kan natuurlijk langs verschillende locaties rijden.
Laat de peuters een kaartje kopen en de reis kan beginnen.
Naar school:
Praat in de kring hoe de peuters naar school zijn gekomen. hoe ga je naar school?
Download hieronder het document dat je daarbij kunt gebruiken. Je kunt de kinderen hun foto laten plakken onder de manier hoe ze naar school zijn gekomen of je kunt de kinderen een blokje laten plaatsen op de juiste wijze van vervoer. Als je dan de blokjes stapelt kunnen ze al snel zien welke toren hoger is en op welke manier de meeste peuters naar school komen.
Download hier ‘hoe kwam jij vandaag op school’:

Beweging
Auto op de weg:
Download het document met de weg en zorg voor genoeg autootjes en verf op een plat bordje. De peuters kunnen met de auto’s door de verf rijden en dan op de weg de sporen verven.
Tip: Gebruik sponsjes om de verf op de doen. En wrijf de verf iets in de spons. Zo krijgen de auto’s Wel verf op de banden, maar niet te veel en zijn de bandsporen beter zichtbaar.
Download hier het document ‘Auto op de weg’
Stoplichtspel:
Speel het stoplichtspel in de gymzaal. Print het stoplicht/verkeerslicht uit de blog die ik maakte voor juf Maike. Laat de kinderen bewegen als het stoplicht groen is. Als het stoplicht rood wordt moet je stoppen.
Download hier het stoplicht/verkeerslicht

Creatieve representatie
Fiets:
Neem een fiets mee de klas in (van jezelf of spreek met een peuter af om zijn/haar fiets mee te nemen). Bespreek met elkaar de onderdelen die op de fiets zitten (bel, achterlamp, voorlamp, reflector, trappers, stuur, wiel, spaken, zadel, etc). Laat dan de peuters een fiets ‘aftekenen’ op de download.
Download hier de fiets
Voertuig:
Hetzelfde kun je doen met een voertuig. Bekijk met elkaar verschillende voertuigen (buiten tijdens een wandeling, speelgoedvoertuigen, in filmpjes, op foto’s, etc.) en laat de peuters een voertuig tekenen. Op het te downloaden blad staan alleen wielen.
Download hier het voertuig

Seriatie
Snel en langzaam:
Speel dit spel in de gymzaal. Laat alle kinderen bedenken welk voertuig ze willen zijn. Laat ze zien hoe ze snel moeten bewegen (rennen) en hoe langzaam (voetje voor voetje) Gebruik een trommel om snel en langzaam te trommelen en laat de peuters dit horen (en laat zien hoe je dan beweegt) Laat alle peuters als voertuigen door de ruimte bewegen en trommel afwisselend snel en langzaam. Je kunt als variatie ook stoppen van het voertuig toe te voegen door te stoppen met trommelen.
Sorteren van groot naar klein:
Verzamel alle voertuigen van je groep en sorteer ze met de peuters van groot naar klein. Het leren benoemen en vergelijken is belangrijker dan ook echt een goede rij te vormen voor peuters.

Ruimte
Zebrapad:
Maak met zwarte strepen een zebrapad in de klas. Oefen samen hoe je moet oversteken door goed te kijken naar beide zijden. Maak zo samen een spel door een groep kinderen te laten oversteken en een andere groep voor voertuig te laten spelen. Laat het zebrapad liggen tijdens het vrij spelen. Kans is groot dat ze zelf verder gaan met het spel.
Auto:
Neem een grote doos (bijvoorbeeld een bananendoos) en maak er een auto van. Oefen nu met een één of twee peuters (of meer als je meer dozen hebt) plaatsbepalingen:
Maak er een spelletje van om de peuters de volgende plaatsbepalingen te oefenen: in de de auto, naast de auto, achter de auto, etc. Je kunt bijvoorbeeld aan ze vragen om een knuffel op de juiste plek te leggen bij de auto.

Classificatie
Sorteren:
Sorteer de voertuigen op de kaartjes. De kaartjes kun je sorteren op kleur of op voertuig. Download de kaartjes via de blog die ik maakte voor juf Maike
Download hier de voertuigkaartjes
Parkeren op kleur:
Download de parkeerplaatsen en zorg voor auto’s in dezelfde kleuren als de parkeerplaatsen (of plak de kleuren op de daken van auto’s) Laat de peuters de auto’s op de juiste plek parkeren op de parkeerplaats.
Download hier parkeerplaats (kleur)
Verkeersborden:
Print de verkeersborden uit de download en sorteer ze samen met de peuters op vorm.
Je kunt ook van 3 de vormen een groot verkeersbord maken en de peuters daar de kleine verkeersborden van de download op laten sorteren.
Download hier de verkeersborden

Tijd
Stoppen en starten:
Het stoplicht spel van de sleutelervaring beweging kun je ook goed voor deze sleutelervaring combineren.
Bushaltes:
Gebruik de bushalte(s) uit de download in de gymzaal om samen te spelen dat je in de bus zit (lopen als een ‘trein’) en dat je moet stoppen als er iemand bij een bushalte staat die wil instappen.
Download hier de bushalte

Taal
Boeken:
Klik hier voor een lijst met boeken over Verkeer & Verkeer
MAKEN
Versje:
Toet, toet, toet
Kijk altijd goed
Wat het stoplicht
voor je doet
Toet, toet, toet
Daar kom ik aan
Rood is stop
Groen is gaan

(Bron onbekend)

Hoeveel
Voertuigen tellen:
Gebruik de voertuigkaartjes van sleutelervaring Classificatie en zorg voor genoeg dobbelstenen 9(1 per peuter) Laat de peuters de dobbelsteen gooien en dan net zoveel voertuigen zoeken als stippen op de dobbelsteen.
– Hoe kwam jij op school vandaag?
Praat met de peuters over hoe zijn naar school kwamen vandaag. Laat ze hun foto plakken op de wijze hoe ze naar school kwamen. Je kunt ook elk kind een blokje laten plaatsen op de vervoerswijze. Samen kun je dan de foto’s of blokjes tellen en zien op welke manier de meeste kinderen naar school kwamen.
Download hier het document ‘Hoe kwam jij naar school vandaag’
Parkeren op cijfer:
Download de parkeerplaatsen en plak dezelfde cijfers kleine speelgoedauto’s (gebruik daarvoor bijvoorbeeld een stukje schilderstape en schrijf daar het cijfer op )
Laat de peuters de auto’s op de juiste plek parkeren op de parkeerplaats.

Muziek
Liedje:
Klik hier voor een liedje over verkeer
Nog meer liedjes:
Klik hier voor nog meer liedjes

Extra
Blog ‘Grote Rode Bus’ op Juf Maike