Kaleidoscoop – Thema: Boerderij & Jonge dieren

Initiatief/Sociale relaties
Het huis:
Maak van het huis een huis van een boer. Zorg voor verkleedkleren (incl. klompen) en wat boerderijdier knuffels in een stal/hok. Je zou bijvoorbeeld voor een knuffel van een kip een kippenhok kunnen maken.

Beweging
Sporen maken:
Zorg voor wat kleine tractors en laat de peuters de sporen van de tractor maken op papier. Dat kan met zwarte of bruine verf maar ook met modder.
Varkentjes:
Blaas roze ballonnen op en teken er een varkens gezichtje op. Laat de peuters de varkentje in de lucht houden. Ze mogen niet de grond raken.

Creatieve representatie
Schapen:
Download het document uit de blog die ik maakte voor juf Maike, print het op gekleurd papier en stempel de vacht met een toiletrolletje met witte verf of laat het schaap beplakken met watten.
Download het schaap hier
Modder:
Maak modder door wat potgrond te vermengen met water. Laat de kinderen met deze ‘modder’verf een varken verven. Zorg dat je de losse onderdelen van het varken (zie foto: je ziet ogen en neus en een krulstaart) al klaar hebt en laat de peuters deze op het varken plakken om de activiteit af te maken.

Seriatie
Groot naar klein:
Neem de bak met plastic boerderijdieren en laat de kinderen ontdekken welke dieren groot en welke dieren klein zijn? Je kunt dan de dieren bij hun naam noemen (paard, veulentje, etc.)
Daarna kun je ook samen de dieren van groot naar klein sorteren. Voor peuters is drie dieren op een rij voldoende. Voor peuters die al wat verder zijn in de ontwikkeling is meer natuurlijk ook prima!

Ruimte
Verstoppen in de modder:
Neem de plastic varkens dieren, wat modder in bakjes en laat de peuters de varkens onder de modder verdwijnen en weer te voorschijn halen. Tijdens het spelen benoem je de begrippen: onder de modder, uit de modder, door de modder, etc. Neem daarna een bak water en was samen de varkentjes. Ook dan komen er weer verschillende plaatsbepalingen voorbij.

Kippenvoer met boerderijdieren:
Zorg voor een grote hoeveelheid kippenvoer en leg dit in de ontdekbak op je groep. Voeg boerderijdieren toe. Ook schepjes en bakjes met deksels (waar de dieren in kunnen) kun je toevoegen. Zo ontdekken de kinderen al spelend wat je kunt doen met het voer, de bakjes en de dieren.

Classificatie
Dieren sorteren:
De grote bak met boerderijdieren gebruik je voor deze activiteit. Sorteer samen de dieren. Welke horen bij elkaar?
Waar wonen de dieren:
Download de afbeeldingen uit de blog die ik schreef voor Juf Maike. Kijk samen wat er op de afbeeldingen staat. Welke dieren wonen er? Sorteer de verzameling boerderijdieren van je groep bij de juiste afbeeldingen. Heb je niet zoveel dieren dan kun je ook de afbeeldingen van het memoryspel (zie hieronder) gebruiken.
Download hier de woonplekken van de dieren

Memoryspel:
Download hieronder het boerderijdieren memoryspel. De kaartjes kun je behalve voor het spel ook gebruiken om mee te sorteren of de andere spelletjes te doen die in deze blog genoemd worden.
Bij jonge peuters gebruik je nog niet alle kaartjes om het spel minder lang te maken. Ook kun je ervoor kiezen om de ene helft van de kaarten open te leggen en de andere helft gesloten. Zo kun je samen met de peuter op zoek naar dezelfde afbeelding als het plaatje wat zichtbaar is.
Een andere leuke variant is elke kind één kaartje te geven en te laten zeggen welk dier op het kaartje staat. De andere kinderen moeten daarna ook op hun kaartje kijken en roepen als ze hetzelfde kaartje hebben.
Download met memoryspel hier

Tijd
Geboren:
Ook dieren zijn eerst baby voor ze groot worden net als mensen. Laat de kinderen een foto van zichzelf als baby meenemen en praat over groot worden en groeien. Kijk samen de filmpjes over pasgeboren dieren
Klik hier voor een filmpje over biggetjes
Klik hier voor een filmpje van een kuikentje

Taal
Versje:
Biggetje, biggetje, daar in de modder
Hier zit een vlek en daar weer een klodder
Vuil zijn je pootjes en zwart is je snoet
Zeg biggetje, biggetje, vindt je moeder dat goed?

(Bron onbekend)
Dit versje is ook leuk om te combineren met de activiteit
waarbij de peuters de varkens in de modder verstoppen.
Woordkaarten:
Download de woordkaarten uit de blog die ik maakte voor juf Maike.
De woordkaarten kun je gebruiken op verschillende momenten:
* De woorden op de kaarten komen ook voor in het boek Dottie’s eieren. Lees het boek
voor en laat de kaarten tijdens het voorlezen zien aan de peuters. Je kunt dit ook doen als je het boek al eerder hebt voorgelezen. Zoek ook knuffels van de dieren erbij en vertel zo het verhaal uit het boek interactief.
* Gebruik de kaarten om de dieren te zoeken tussen de plastic boerderijdieren (of de kaartjes uit deze blog) en om mee te sorteren.
* Hang de kaarten op bij de thematafel zodat de kinderen ze kunnen bekijken en je met ze erover kunt praten.
Download hier de woordkaarten
Boeken:
Klik hier voor een lijst met boeken over boerderijdieren.

Hoeveelheid
Tellen met jonge dieren:
Download de documenten uit de blog die ik schreef voor juf Maike. Gebruik kleine dopjes op om de dieren te leggen en zo de dieren en de dopjes te tellen. Voor de oudere peuters: Met een dobbelsteen erbij kun je ook zoeken naar hetzelfde aantal dieren.
Download hier ‘Tellen met jonge dieren’
Tellen met boerderijdieren:
Print de boerderijen in de download hieronder. Zorg voor twee dobbelstenen en een grote hoeveelheid diertjes. Je kunt nu op twee manieren het tellen oefenen:
* Pak een boerderij en tel samen de stippen bij de boerderij. Zoek op de dobbelsteen dezelfde hoeveelheid stippen. Zet net zoveel dieren in de boerderij als er stippen zijn. Tel nogmaals.
* Pak één dobbelsteen voor de jongste peuters (en pak de kaarten die je kunt gebruiken met één dobbelsteen). Voor peuters die deze activiteit met één dobbelsteen al goed kunnen, neem je twee dobbelstenen en de kaarten die daarbij horen. Gooi met de dobbelsteen/dobbelstenen en tel de stippen. Zoek de kaart met dezelfde aantal stippen. Zet het juiste aantal dieren op de boerderij.

Muziek
Liedje:
Een koetje en een kalfje
die liepen in de wei
Toen kwam een heel dik varkentje voorbij
Die zei, die zei
Geef dat kalfje maar aan mij
Nee, zei de koe. Boe, boe, boe
Nee, zei de koe. Boe, boe, boe
Dat kalfje is van mij!

(Tekst en muziek: H. Broekhuizen)
Kijk hier naar een filmpje van het liedje
De laatste zin zingen wij er altijd bij maar komt (nu blijkt) niet in het originele liedje voor.
Meer liedjes:
Kijk hier voor meer liedjes over de boerderijdieren

Extra
Klik hier voor de volledige blog ‘Dottie’s eieren’ op www.jufmaike.nl