Kaleidoscoop – Thema: Kerstmis

Dit thema is uitgewerkt volgens de methode Kaleidoscoop. Je vindt per sleutelervaring activiteiten rond het thema: Kerstmis.

Initiatief/Sociale relaties
Kerstboom versieren:
Versier samen de kerstboom als kringactiviteit. Alle kinderen mogen bal of slinger pakken en deze in de book hangen. Zo wordt de boom versieren een gezamenlijk project. Die ballen allemaal aan de onderkant van de boom heeft ook zo zijn charmes 😉
Samen een kerstboom maken:
Je kunt ook samen een kerstboom van papier maken. Maak van groen papier een boom op een muur of met groene verf een boom op het raam. Neem vouwcirkels of knip zelf cirkels en laat elk kind een kerstbal versieren. Zo hebben jullie je eigen gemaakte kerstboom.
Foto’s van kerstbomen:
Vraag aan de ouders thuis een foto te maken van hun kind bij de kerstboom thuis. Laat de kinderen deze foto meenemen. Hang ze op in de kring. Zo kunnen jullie samen de bomen bekijken en erover praten.

Beweging
Slingers knippen:
Zorg voor mooie lintjes die de kinderen kunnen knippen. Ze kunnen dan hun mooi, geknipte lintje in de kerstboom hangen.
Hamertje Tik:
Print de kleine kerstbomen in de download uit op groen papier, en bevestig ze op de kurkplankjes van hamertje tik. De kinderen kunnen de kerstboom nu versieren met de verschillende vormen door de vorm met de hamer en spijkert op de kerstboom te slaan. Je kunt proberen of de boom lamineren ook werkt. Of de spijkertjes dan makkelijk door de boom gaan tijdens het timmeren.
Download hier de kleine kerstbomen:

Creatieve representatie
Kerstboom in het ‘Huis‘:
Zet een kleine kerstboom met kleine plastic of houten hangertjes en wat slingers in het huis. De kinderen kunnen daar nu hun eigen kerstboom versieren. Vergeet niet om na elke dag de hangertjes en slingers weer uit de boom te halen. Dan kunnen ze de volgende dag weer aan de slag met de boom versieren.
Kerstkaarten maken:
Verzamel oude kerstkaarten en knip de afbeeldingen en teksten uit. Maak hiervan samen met de peuters nieuwe kerstkaarten. Op een stevig stuk A5 papier kunnen de peuters nu hun eigen kaart plakken en bedenken voor wie ze de kaart maken.
Kerstboom maken:
Knip een cirkel uit. Maak er met de schaar een knip in tot in het midden. Als je nu de twee knipkanten op elkaar zou plakken krijg je kegel vorm. Deze vorm kun je dan op een toiletrol laten balanceren en dan heb je een kerstboom. Je kunt een groene cirkel knippen en dan laten versieren met ronde plakkertjes of pailetten, maar ook een witte cirkel aanbieden en deze laten verven met groen om er een kerstboom van te maken. Zie voorbeeld foto hieronder.
Klei- en loose parts kaarten:
Print klei- en loose parts kaart van een kerstboom en biedt hemaan met klei of met mooie glinsterende loose parts. In de kerstballen in de download staan verschillende vormen en kan gebruikt worden met loose parts of klei
Download hier de kerstboom
En hier de kerstballen
Kerstboom van natuurmateriaal:
Laat de kinderen zelf een kerstboom maken met loose parts. Gebruik daarvoor echte kersttakken (wat klein geknipt) en verder kastanjes, dennenappels etc.. Je kunt de takken in een bak met zand laten steken en dan laten versieren of liggend op tafel een mooi kerststuk laten maken.
Kerstballen stempelen:
Print de grote kerstboom, print hem op groen papier en vergroot hem eventueel op A3 papier. Laat de peuters met ronde vormen en verf de kerstballen erin stempelen. Ga op zoek naar materiaal dat rond is: toiletrolletjes, bakjes van toetjes, kurken, etc.
Download hieronder de grote kerstboom:

Kerstboom gemaakt van een geknipte cirkel en toiletrol

Seriatie
Kerstballen series leggen:
Zorg voor een grote hoeveelheid (onbreekbare) kerstballen van verschillende groottes. Laat de kerstballen om en om leggen: groot – klein – groot – klein – etc.
Stroken kerstboom:
Laat smalle stroken in verschillende lengtes plakken als een kerstboom: van klein naar groot.

Ruimte
Boom versieren:
Door kerstballen in een kerstboom te hangen en er weer uit te laten halen laat je de peuters kennis maken met de manieren waarop een bal in de boom kan hangen of op een tak kan liggen.
Ontdekbak:
Leg verschillende kleine kerstballen en andere kerstversiering in de ontdekbak en laat kinderen ermee spelen. De bak kun je eventueel eerst vullen met zout waar je glitters aan toevoegt. Met kleine lepeltjes en bakjes kunnen de peuters met de kerstspullen ontdekken.Classificatie
Kerstversiering sorteren:
Zorg voor verschillende kleine kerstboompjes en voor kerstversiering in verschillende kleuren. Je kunt de slingers ook maken van bijv. crêpepapier. Zet op de boompjes een piek (of kegel van papier) en de kleuren waarmee gesorteerd kan worden. Nu mogen de peuters de versiering in de juiste kleur kerstboom hangen.
Sorteren met kerstballen:
Download de kerstbal en print hem in verschillende kleuren. Kunnen de peuters speelgoed, blokjes of doppen in de juiste kleur op de juiste kerstbal leggen?
Download hieronder de kerstbal:

Ontdekbak met kerstversiering en zout

Tijd
Kerstkoekjes maken:
Maak samen met de peuters kerstkoekjes. Laat ze ervaren hoe je van losse onderdelen (bloem, suiker, boter, etc.) deeg maakt. Hoe je dat kneedt, plat maakt en met koekjes uit steekt. En hoe de koekjes in de oven gaar worden en bruin. Daarna kunnen jullie de koekjes versieren.
Klik hier voor een recept voor kerstkoekjes

Taal
Versje:
Oefen samen dit versje. Zorg voor led-waxinelichtjes en doe het licht uit in je
lokaal. Laat een paar peuters de lichtjes aandoen.
Als het bijna kerstmis is,
dan maken we een lichtje,
Als het bijna kerstmis is,
dan vieren wij een feest
Lichtjes uit, lichtjes aan
Ik heb de lichtjes aangedaan

Prentenboeken:
Klik hier voor een lijst met titels van prentenboeken in het kerstthema

Hoeveelheid
Kerstballen tellen:
Met de grote hoeveelheid kerstballen kun je ook tellen met de peuters. Dat kan op verschillende manieren:
* tel samen de kinderen en geef ze allemaal een bal. Leg de ballen op een rij en tel opnieuw.
* maak een lange rij van de kerstballen en tel ze
* laat de peuters de kerstballen zelf tellen
* gebruik een van de telkaarten van Juf Sanne en tel samen hoeveel er op de kaart staat en tel dan dezelfde aantal kerstballen. Je kunt net als op de kaarten een eierdoos gebruiken om daar de kerstballen in te leggen.
Klik hier voor de telkaarten van Juf Sanne

Muziek
Liedjes:
Klik hier voor liedjes rond het kerstthema
Kerstboom versieren:
Zing samen dit liedje en laat één peuter de boom zijn. De andere peuters kunnen
om beurten tijdens het zingen de ‘boom’ versieren met de genoemde versiering.
Kerstfeest vieren, de boom versieren
Een bal moet hier
En een slinger daar
Maar de boom is nog niet klaar
Kerstfeest vieren, de boom versieren
Een bal moet hier
En de piek moet dáár
Ja nu is de boom al klaar!

Kerstbelletjes:
Zing ‘Kling Klokje Klingelingeling’ en geef alle peuters een klein belletje om muziek mee te maken.

Extra
Kijk hier voor ideeën om de hoeken op je groep aan te passen aan het kerstthema.

* Alle foto’s op de documenten en op deze pagina zijn afkomstig van Pixabay of zelfgemaakt *