Kaleidoscoop – Thema: Sinterklaas

Dit thema is uitgewerkt volgens de methode Kaleidoscoop. Je vindt per sleutelervaring activiteiten rond het thema: Sinterklaas.

Initiatief/Sociale relaties
Huis van Sinterklaas:
Richt ‘het Huis’ in als het huis van Sinterklaas: zorg voor Sinterklaas servies, Sinterklaas en Pieten verkleedkleding, een bed voor Sinterklaas, etc. Kijk onderaan deze blog bij extra voor een link naar een blog met meer ideeën om je hoeken in Sinterklaasthema te veranderen.

Beweging
Pietengym:
Organiseer een heuse Pietengym in de gymzaal. In de blog op jufmaike.nl schreef ik wat activiteiten die je dan kunt doen en maakte een Pietendiploma dat je kunt uitdelen
Klik hier voor pietengym op jufmaike.nl
Beweegspel:
Speel samen het Sinterklaas dobbelsteen (beweeg) spel
Download hier het spel
Kruidnootjes:
Maak samen met de peuters kruidnootjes. Je maakt samen het deeg en laat de peuters dan hun eigen kruidnootjes maken. Wat hulp van ouders* is handig om zo samen met de kinderen het balletjes maken van het deeg te oefenen. Leg de kruidnoten op een stuk bakpapier en bak ze in een oventje. *dit kan natuurlijk niet in coronatijd (november 2020)
Klik hier voor een makkelijk recept voor kruidnootjes
Ontdekbak:
Vul de ontdekbak met bladzijdes uit een speelgoedboek. Geef er schaartjes bij en laat de peuters het knippen oefenen. De knipsels kunnen ze daarna nog opplakken op ‘een zak van Sinterklaas’
Download hier de zak van Sinterklaas:

Creatieve representatie
Mijter beplakken:
Oefen met de kinderen het scheuren en laat de snippers daarna op de mijter van Sinterklaas plakken. De mijter vind je in de blog die ik schreef voor de site van juf Maike
Klik hier voor de download: Mijter van Sinterklaas
Kleikaarten:
Print de kleikaarten Sinterklaas en speel samen met de klei.
Download de kleikaarten hier
Baard van Sinterklaas:
Print een kleurplaat van Sinterklaas en laat de kinderen met scheerschuim de baard van Sinterklaas maken. Als je de kleurplaat in een plastic hoesje doet of de kleurplaat lamineert kun je hem meerdere keren gebruiken (en bewaren voor volgend jaar)

Seriatie
Mijters van groot naar klein:
Print de mijters uit de download, kopieer ze diverse malen, knip ze uit, lamineer ze eventueel en laat de peuters de mijters van groot naar klein leggen.
Download hier de mijters van groot naar klein

Ruimte
Schoorsteen:
Zorg voor een grote doos die je verft of beplakt als een schoorsteen. Neem cadeautjes en oefen met de kinderen de plaatsbepalingen: in, naast, voor, achter. Laat de peuters bij het vrij spelen ook met de schoorsteen en cadeau’s spelen. Zo oefenen ze de begrippen ook spelenderwijs

Classificatie
Schoenen:
Laat alle peuters één van hun schoenen uit doen en zet ze in het midden van de kring. Nu kunnen jullie de schoenen gaan sorteren. Neem een schoen uit de kring en vraag een peuter om te zoeken naar de andere schoen. Welke peuter heeft dezelfde schoen aan?
Zak van Sinterklaas:
Print de zak van Sinterklaas (zie sleutelervaring: Beweging) en kopieer de zak in verschillende kleuren. Laat de peuters verschillende kleuren doppen sorteren op de zakken van Sinterklaas.

Tijd
Dansen:
Doe de ‘Gekke Pietendans’. Kies voor leuke Sinterklaasmuziek. Maak gekke bewegingen en als de muziek stopt dan moet iedereen stil blijven staan. Als de muziek weer start ga je verder met dansen.
Kruidnoten bakken:
Het maken van de kruidnoten (zie sleutelervaring: Beweging) is ook goed om tijd te ervaren. Hoe lang duurt het voor de kruidnoten klaar zijn? En hoe lang voordat ze zijn afgekoeld om ze te kunnen opeten?

Taal
Versje:
Oefen samen dit versje van Sinterklaas
De Pieten, klein en groot
Varen met de stoomboot
Wiebele, wiebele, doet de boot
Vol speelgoed en vol pepernoot
Holadie, holadie, holadiejee!
Wieg maar vrolijk met ons mee

(Bron onbekend)
Maak samen bewegingen die de Pieten maken op de boot.
Naar voren, links, recht, naar achteren, omhoog, omlaag. etc.
Prentenboeken:
Kijk hier voor een lijst met prentenboeken rond het thema Sinterklaas
Klik hier voor de lijst

Hoeveelheid
Kruidnoten tellen:
Doe samen kruidnoten in de zak van Sinterklaas.
Je hebt nodig: de zakken uit de download, pepernoten of dopjes en een dobbelsteen.
Gooi met de dobbelsteen en zoek de zak waarop dezelfde aantal stippen staan. Tel de stippen. Leg er de dopjes of kruidnootjes op en tel opnieuw. Gooi nog eens met de dobbelsteen en herhaal de momenten waarop je met de peuter telt. De download voor de zakken vind je hier:
Blog jufmaike: Tellen met de zak van Sinterklaas en kruidnootjes

Muziek
Liedjes:
Kijk hier voor een blog met liedjes rond het thema Sinterklaas
Blog Liedjes: Sinterklaas

Extra
– Hier vind je een blog om je hoeken inrichten rond het thema Sinterklaas
Blog inrichten hoeken: Sinterklaas
– Ik schreef een blog met activiteiten rond het thema Sinterklaas voor juf Maike
Blog jufmaike.nl: Sinterklaas
– Download hier de sorteerpietjes
Downloads – Sorteerpietjes

* Alle foto’s op de documenten en op deze pagina zijn afkomstig van Pixabay of zelfgemaakt*