Dit thema is uitgewerkt volgens de methode Kaleidoscoop. Je vindt per sleutelervaring activiteiten rond het thema: Zomer.
Initiatief/Sociale relaties
– Zomerhuis:
Maak van ‘het Huis’ een zomerhuis. Je kunt dit doen door een kleine tent in het huis te zetten. Als je ruimte hebt kun je ook een parasol neerzetten.
– Barbecue:
Ook kun je een barbecue in het huis zetten. Die kun je eenvoudig maken door van een doos een barbecue met rooster te maken. Ook kun je op zoek naar een goedkope, kleine barbecue. Let daarbij wel op de veiligheid voor je peuters. Je kunt dan de speelgoedworstjes en hamburgers gebruiken om te laten ‘roosteren’. Ook kun je vlees en groentespiesjes printen of zelf maken van papier en deze lamineren.
– IJswinkel:
Maak een ijswinkel in ‘het huis’ door pluche balletjes te gebruiken als ijsbolletjes. Je kunt kleine
kartonnen bakjes (en kleine lepeltjes) toevoegen om het ijs in te doen.
Beweging
– Zonnestralen:
Voor oefenen met de fijne motoriek kun je de peuters zonnestralen laten knippen. Deze kunnen ze dan plakken langs de cirkel in de download.
Download hier de zon
– Golven:
Op grote vellen papier op de grond kun je de peuters zee (golven) laten tekenen. Daarbij laat je ze muziek horen waarop ze kunnen bewegen op de muziek. Gebruik bijvoorbeeld muziek die langzaam en snel gaat. Of een hoog tempo heeft (voor hele grote en hoge golven), een voorbeeld daarvan is: Offenbach – Can Can music
– Zonnen:
In de gymzaal kun je een spel spelen waarbij muziek een rol speelt. Samen dansen en als de muziek stopt gaat iedereen ‘zonnen’ op het strand. Als de muziek weer start gaat iedereen weer dansen door de gymzaal. Op de playlists van Studio Swing op youtube vind je veel geschikte muziek om op te bewegen.
Creatieve representatie
– IJsjes:
Print de download van ijshoorn. Laat de kinderen ijs plakken op het hoorntje. Je kunt zorgen voor kant en klare bolletjes ijs. Maar veel leuker (en leerzamer) is om stukjes papier te laten scheuren en die op de hoorntjes te laten plakken. Maak de ijsjes af met een dotje watten als slagroom.
Download hier de ijshoorn
– Kleikaart:
Je kunt ook de ijshoorn uit de vorige activiteit gebruiken als kleikaart. Of een versie met kleinere ijshoorntjes. De peuters kunnen dan bolletjes klei maken en die op de hoorn(tjes) leggen.
Download hier de hoorntjes
– Op reis:
Als ‘doen alsof’ spel kun je samen met de peuters op reis. Zet samen de kringstoeltjes in een (dubbele) rij en bepaal hoe jullie gaan reizen. Met de trein of het vliegtuig? En waar gaan jullie naar toe? Kaartjes moeten gekocht worden? Als iedereen zit gaat de reis beginnen.
– Zandkasteel:
Knip in wat toiletrollen kantelen net als een kasteel. Laat de rolletjes met lijm insmeren en daarna door het zand rollen. Zo maak je samen zandkastelen. Leuk voor op de thematafel!
– Schelpen:
Verzamel een groot aantal schelpen. Verf ze in mooie kleuren. Je kunt eventueel kijken of het lukt om kleine gaatjes in de schelpen te maken voor het verven. Je kunt er dan ook kettingen van laten maken.
Seriatie
– Grote en kleine schelpen:
Download de schelpen uit de download en bied er ook een grote hoeveelheid echte schelpen bij. Laat de kinderen ontdekken welke schelpen groot zijn en welke klein. Leukste is om de schelpen in een lage bak met wat zand aan te beiden. Zo leren ze al spelend met de schelpen en het zand.
Download hier de schelpen
– Kleine en grote ijsjes:
Download de kleine en grote ijsjes en laat ze van groot naar klein leggen. Eet erna een ijsje en ontdek dat het ijsje tijdens het eten eerst groot was en daarna klein.
Download hier de ijsjes
Ruimte
– Ontdekbak:
Vul de ontdekbak met zand. Biedt er schelpjes, kleine lepeltjes, zeefjes en kleine bakjes bij aan.
De kleine ‘cadeau’ emmertjes met kleine schepjes, harkjes en zeefjes zijn daarvoor erg geschikt.
Onder andere te koop bij Action. Ook kleine maatschepjes zijn erg geschikt.
– Tent:
Ontdek wat er allemaal in een tent past. Pak de tent die in ‘het Huis’ staat en kijk wat er allemaal in past. Je kunt ook samen kijken hoeveel kinderen in de tent passen.
– Koffer:
Dezelfde activiteit kun je doen met een reiskoffer. Hoeveel past er in een koffer? En wat neem je zoal mee op vakantie? Minder geschikt om er kinderen in te doen š
– Met water spelen:
Vul de ontdekbak of grote teilen (buiten) met water. Biedt er weer kleine schepjes, zeefjes, bakjes bij. Je kunt ook schelpjes, zeedieren in het water toevoegen .
Classificatie
– Kleding:
Ontdek samen welke kleding voor de zomer is en welke voor de winter. Verzamel verschillende kledingstukken om deze activiteit te kunnen doen.
– Emmertjes:
Sorteer schepjes en harkjes uit de zandbak bij dezelfde kleur emmertjes. Eventueel kun je ook de verschillende kleuren emmers gebruiken om daar speelgoed in te laten doen in dezelfde kleur.
– Strandballen:
Print de strandballen in de download en laat er speelgoed, knijpers in de primaire kleuren of doppen bij zoeken in dezelfde kleur.
Download hier de strandballen
Tijd
– Zinken en drijven:
Laat het zinken en drijven ontdekken met grote bakken water en schelpen. Welke schelpen drijven en welke zinken?
– Strandbal: Speel samen met het grote parachutedoek en een strandbal. Laat de strandbal snel en langzaam bewegen op het doek. Laat ook het bewegen stoppen en weer beginnen op een teken.
– Ingevroren dieren:
Als je samen kleine speelgoeddiertjes (of andere objecten) met water invriest kun je de peuters laten ontdekken dat water in de vriezer veranderd in ijs. En daarna weer water wordt. na een tijd weer verandert in water.
– IJsjes maken:
Je kunt natuurlijk ook samen ijsjes maken en die samen opeten.
Klik hier voor een recept om lekkere fruit ijsjes te maken
Taal
– Woordkaarten:
Download hier woordkaarten die te maken hebben met de zomer. Je kunt de woorden ophangen op je groep. Veel woorden komen terug in de activiteiten die hier genoemd zijn. Je hoeft ze dus niet speciaal te noemen maar benoem tijdens een activiteit steeds het ‘centrale themawoord’ zo leren de kinderen de woorden spelenderwijs. Zoek bij de woorden die je niet in je activiteiten aan bod laat komen wel voorbeelden en leg deze in ieder geval op je thematafel.
– Memory:
Als je de kaarten twee maal uitprint kun je er ook memory mee spelen.
Download hier de themawoorden van zomer
– Boeken:
Hier kun je boeken vinden rond het thema zomer
Klik hier voor de boeken over zomer
– Versje:
Oefen samen met de peuters dit versje, staand, over zwemmen:
Blub blub blub blub blub blub
Koppie onder water (maak een beweging met het hoofd naar beneden)
Blub blub blub blub blub blub
Koppie weer omhoog (maak een beweging met het hoofd weer naar boven)
Plets plets plets plets plets plets
Spetter met het water (Maak een spette beweging met de armen)
Plets plets plets plets plets plets
Schud je nu maar droog (Schud met het hele lichaam)
(Bron: Kleuterdansen 5)
Hoeveelheid
– Schelpen tellen:
Speel samen met de peuters dit schelpen tel spel. Zorg voor een grote hoeveelheid schelpen. Print de download. Je kunt nu de schelpen op de kaart tellen. En de stip op de afbeelding van de dobbelsteen. Leg dan schelpen op de afbeelding van de kaart en tel nog een keer. Als extra kun je ook een dobbelsteen toevoegen en dan eerst samen met de peuter zoeken welke kaart hoort bij het aantal geworpen stippen op de dobbelsteen.
Download hier de tel schelpen
– IJsjes kopen:
Als je in ‘het huis’ ook een ijswinkel hebt gemaakt, hang dan de volgende download op bij de ijswinkel. Hiermee kunnen de peuters aangeven hoeveel bolletjes ijs ze willen en daar ook de bijbehorende euro’s voor betalen. Ook de smaak kunnen ze kiezen door de kleur te noemen!
Download hier de ‘IJsjes te koop’ kaart
Muziek
– Lekker rennen:
Zing samen met de peuters het liedje ‘Lekker rennen in je blootje’
Laat eventueel een couplet weg als het te lang is voor ze.
Kijk hier voor de video
– Liedjes:
Kijk hier voor meer liedjes over de zomer
Liedjes over de zomer voor peuters
Extra
– Kijk ook eens op de originele blog voor jufmaike.nl met ‘zomer’ materiaal voor peuters
Originele zomer blog
– Kijk hier voor een leuke vakantie bingo voor thuis
Mijn-peuter-heeft-vakantie-bingo kaart
* Alle foto’s op de documenten en op deze pagina zijn afkomstig van Pixabay of zelfgenomen*