Blog – QR codes op je peutergroep

Wat is een QR code?
De QR code is in 1994 ontwikkeld door een Japans bedrijf. Het is een tweedimensionale streepjescode. QR staat voor Quick Response (Snel antwoord). In eerste instantie werden de QR codes gebruikt om auto-onderdelen te identificeren, maar de code werd al snel voor andere toepassingen gebruikt. Eerst werden ze in Japan gebruikt in tijdschriften, op bushaltes en visitekaartjes. Tegenwoordig zie je ze wereldwijd onder andere op posters, in musea en in tijdschriften. (Bron: Wikipedia)

Wat zijn de mogelijkheden van een QR code?
Als je in een museum een QR code ziet kun je deze scannen met een app van een QR code scanner, die je gratis kunt downloaden in je app store. Na het scannen wordt je via de app doorgestuurd naar de oorspronkelijke link. Dit kan een link zijn naar alles wat op internet te vinden is. Voorbeelden zijn:
– een homepage van een bedrijf of instelling
– een filmpje op youtube
– een aanmeldformulier
– meer informatie over een kunstwerk of product

Hoe kun je QR codes toepassen op je peutergroep?
QR-codes zijn voor de peutergroep vooral handig in je communicatie met de ouders van de peuters op je groep. Hiermee werk je aan de ouderbetrokkenheid: de ouders weten wat er op de groep speelt. En ze kunnen door de QR codes dit ook thuis voortzetten.

Hieronder wat voorbeelden waarbij je QR codes kunt gebruiken:

* Vaak gezongen liedjes
Je kunt dan QR codes maken van liedjes waarin de tekst en melodie is te horen van deze liedjes. En als dan ook de gebaren op de filmpjes staan dan hebben de ouders een goed beeld hoe het liedje klinkt en welke gebaren erbij worden gemaakt.

* ‘Thema-bladen
Je maakt dan QR-codes van filmpjes, websites, liedjes, etc. die te maken hebben met een thema. De ouders kunnen de uitgeprinte bladen mee naar huis nemen en daar met de app de linkjes activeren en afspelen. Zo kunnen ouder en kind ook thuis bezig zijn met het thema.

* Aanvullingen in je nieuwsbrief
Je kunt meer informatie geven over een onderwerp door QR codes in je nieuwsbrief te zetten. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn een filmpje waarin wordt uitgelegd wat je moet doen als je kind waterpokken krijgt.

Voorbeelden van toepassingen

Deze slideshow vereist JavaScript.

Hoe maak je een QR code?
– Bedenk eerst waar je QR codes over wilt maken. Dat moet iets zijn dat op internet staat (iets met een url, dat is wat in de grote balk staat boven je webpagina). Dit kan een digitaal boek zijn op Youtube, een webpagina met meer informatie die je wilt delen, een liedje van Kindertube, etc.
– Je zoekt het filmpje, de webpagina of het liedje op op van dat wat je wilt delen.
Je kopieert de url uit de grote balk boven de pagina.

– Je gaat nu naar https://nl.qr-code-generator.com/ en plakt de url in het grote blauwe       vlak link in het midden van het scherm (Stap 1 in de afbeelding)
– Klik nu op de button QR code aanmaken. (Stap 2 in de afbeelding)
– De QR code wordt nu door de website gemaakt. (Stap 3 in de afbeelding)
–  Je kunt de code nu downloaden (Stap 4 in de afbeelding)

Instructie QR code

– De QR code komt als een afbeelding in beeld. Nu kun je de afbeelding ‘opslaan als’ met een naam waarmee je weer welke QR code je hebt gemaakt.
– Check zelf met een QR code scanner of de QR code doorlinkt naar de URL.
– Je maakt nu je themablad of liedjes blad en voegt de QR codes op de juiste plekken op je document toe.
– Print het document uit en deel het uit aan de ouders. Vertel de ouders in het document ook over de benodigde app voor de QR code scanner.