Yoga – Moppereend

Download de kinderyoga les van ‘Moppereend’ hier
Kinderyoga Moppereend

20200104_134750

Kinderyoga met het boek
Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horácek

Lees bladzijde 1/2 . Lees bladzijde 3/4 over Moppereend en Hond

Warming up:
Flip-flap net als eend door het lokaal. Maak een eenden staart door je armen richting je rug te draaien en je handen daar op elkaar te houden. Loop zo als eenden (Flip-Flap). Kwaak erbij.

Houdingen:
Hond: Ga op handen en knieën zitten. Duw je benen recht zodat je billen in de lucht steken. Ook je armen zijn gestrekt. Blijf even in deze houding staan. De hond moet ook plassen. Steek omstebeurt één been omhoog. Kom terug op handen en knieën en doe daarna nog een keer de hond. Blijf goed opde adem letten. Ga daarna in de muishouding (opgerold op je knieën zittend) en voel na.

Lees bladzijde 5/6 over Moppereend en Varken

Massage:
We gaan als varkens in de modder draaien op onze rug. Ga op je rug liggen en strek je handen en benen in de lucht. Buig je benen zodat je je voeten of enkels kunt pakken. Voe dat je rug in de grond drukt. Druk eventueel je onderrug nog even extra in de vloer. Voel ook je schouders en probeer ze te ontspannen. Beweeg nu heen en weer met je rug op de vloer. Als een varkentje die in de modder ligt.

Lees bladzijde 7/8 over Moppereend en Haan

Ademspel:
Deel veren uit van de haan. Leg het veertje op je hand en blaas voorzichtig tegen het veertje. Als je hard genoeg blaast vliegt het veertje op de grond. Probeer eens zachter te blazen zodat het veertje op je hand blijft liggen.

Lees bladzijde 9/10. Over Moppereend en Konijn

Opwarmen:
Jullie zijn konijntjes. Beweeg en hup door het lokaal. Wie kan er het hoogste huppen?

Lees bladzijde 11/12. Over Moppereend en Schildpad.

Massage:
We gaan de schildpad masseren op zijn rug. Laat de kinderen twee aan twee elkaar op de rug masseren. Eén kind speelt eerst de schildpad en gaat op de knieën zitten en met de rug opgerold. Het andere kind mag de schildpad nu masseren. Begin eerst met voorzichtig tikken op de rug net als Moppereend deed. Daarna kan de schildpad nog over de rug worden gestreken, voorzichtig getrommeld, ook kunnen er figuren op de rug worden getekend. Kan de schildpad raden wat er wordt getekend? Draai daarna de rollen om.

Lees bladzijde 13/14. Over Moppereend en Geit.

Houdingen:
Geit: Ga op handen en knieën zitten. Doe een geit na door eerst de rug bol te maken en hoofd in te trekken. En dan weer de rug hol te maken en het hoofd omhoog te brengen (origineel: kathouding) Doe dit verschillende keren in een rustig tempo. Voel daarna na in de muishouding (opgerold op je knieën)

Lees bladzijde 15/16. Lees bladzijde 17/18. Lees bladzijde 19/20. Lees bladzijde 21/22. Over de regen

Ontspanning:
Laat alle kinderen op de grond gaan liggen met hun ogen dicht. Vertel nog kort het verhaal van de Moppereend, welke dieren het allemaal zag en wat er gebeurde met de wolk die steeds groter en grijzer werd. En dat het tenslotte ging regenen. Maak dan een regen geluid met bijvoorbeeld een regenkoker. Laat de kinderen daarna in stilte nog even liggen. Voor het openen van de ogen laat je ze eerst hun handen op hun ogen leggen, de ogen openen en daarna de handen weer omlaag brengen.

Lees bladzijde 23/24 Lees bladzijde 25/26. Lees bladzijde 27/28. Over de regenboog.

Houdingen:
Ga staan en doe samen dit versje met de bijbehorende bewegingen

Tien kleine waterdruppels (10 vingers laten zien)
Vliegen in het rond (Vingers in het rond bewegen)
Ze vallen op mijn haren (Vingers op de haren bewegen)
Ze vallen op de grond (Bukken en vingers op de grond bewegen)
Ik pak mijn paraplu, dan blijf ik lekker droog
(Weer gaan staan en twee handen boven je hoofd houden)
Na de regen komt de zon, die maakt een regenboog (Een boog tekenen met je handen)

Activiteit:
Ga in een kring zitten en laat de grijze wolken nog eens zien. De wolken werden steeds groter tot het begon te regenen. Daarna kwam de zon en kwam er een grote regenboog. Praat ook over dat Moppereend zo mopperde op al zijn vrienden en dat ze weer blij werden toen het ging regenen. Aan het eind van het boek kwam de regenboog. Als eindactiviteit gaan we een regenboog tekenen. Laat de kinderen zelf bepalen welke kleuren hun regenboog heeft. Bekijk als afsluiting elkaars regenboog.

Als je niet bekend bent met de verschillende yoga houdingen in deze kinderyogales kun je de yogakaarten van Helen Purperhart gebruiken. Op deze kaarten zijn de houdingen goed uitgelegd en kun je de kaarten voor je aan een yogales begint erbij zoeken en eerst zelf uitproberen.