Motoriek – Spelen met bierviltjes

beer-coasters-841714_1920Zorg voor een grote verscheidenheid aan bierviltjes (dus met veel verschillende kanten)
Je kunt de bierviltjes  ook in verschillende kleuren verven. De kinderen kunnen je goed daarmee helpen.

  • Gooi de bierviltjes in de gymzaal en laat de kinderen zelf ontdekken wat ze met de viltjes kunnen doen. Stapelen, rollen, ermee rondlopen (op hun hoofd). Speel in op de activiteiten die de kinderen zelf verzinnen.
  • Laat groepjes maken van de bierviltjes. Alle viltjes liggen op de grond. Het sorteren kan op kleur (misschien heb je hoepels of grote vellen papier in die kleuren) of op het merk op de achterkant.
  •  De kinderen kunnen de bierviltjes ronddraaien.
  • Laat de viltjes op een rij leggen. Een zo lang mogelijke rij en laat de kinderen er voorzichtig op lopen.
  • Speel een soort twister met de viltjes als je ze geverfd hebt. Alle viltjes liggen op de vloer. Roep een kleur en laat allen kinderen met hun voeten op een viltje gaan staan met die kleur.
  • Doe een soort van stoelendans. Leg net genoeg viltjes neer als er kinderen zijn (of steeds één minder voor oudere kinderen) en speel muziek af. Als de muziek stopt moeten ze op een viltje gaan zitten.
  • Van het ene viltje naar de andere. Als je genoeg viltjes hebt verspreid ze dan over de vloer. Eventueel leg je ook nog wat matten op de grond. Laat de kinderen ‘springen’ van viltje naar viltje. Met eventueel een pauze op één van de matten.
  • Laat de viltjes gooien. Dat kan om te proberen ze achter een lijn te laten gooien, in hoepels, tegen een krant die over een gespannen lijn is gelegd, in een doos of meerdere dozen.
  • Maak ook van het opruimen een spel: wie kan zo snel mogelijk alle viltjes weer in de bak doen?  Of laat 2 groepen de viltjes verzamelen. Maak dan twee stapels wie heeft de meeste viltjes verzameld? Of zonder win element: we maken samen een hele grote toren!