Motoriek – Spelen met gekleurde wasknijpers

knijpers

 • Laat de peuters ontdekken wat je allemaal kunt doen met de gekleurde wasknijpers. Leeg de bak op de vloer van de gymzaal. Kijk wat de peuters met de  wasknijpers doen: knijpers pakken en ergens opknijpen, iets gaan bouwen, erin gaan liggen. Reik ze ook zelf ideeën aan.
 • Leeg de bak op de vloer en laat de peuters de wasknijpers sorteren op kleur. Dit kan op verschillende manieren:
  – Sorteren met gekleurde hoepels
  – Eerst de blauwe zoeken en daarna bijvoorbeeld de groene
  – Wie kan het snelst een bepaalde kleur oprapen (de juffen de rode en de kinderen de blauwe)
  – Verdeel de groep met teamlintjes in verschillende groepjes en laat ze de knijpers zoeken met dezelfde kleur als hun lintje (die kunnen ze dan aan  hun lintje hangen of in een bak met die kleur doen)
 • Laat de kinderen vanaf een bepaalde afstand de knijpers in hoepels of bakken gooien
 • Knijp op de kleding van elk kind een kleur knijper. Laat de kinderen dan de andere kinderen zoeken die dezelfde kleur heeft
 • Knijper estafette: Laat de knijpers door verschillende groepjes van de ene kant van de gymzaal naar de andere kant brengen. Welk groepje is het snelst?
 • Leg alle knijpers aan één kant van de gymzaal. Aan de andere kant zet je bakken in de kleuren van de knijpers laat de kinderen nu zo snel mogelijk alle knijpers zo snel mogelijk in de juiste bakken doen. Je kunt ook de knijpers in gekleurde pylonnen laten doen (met een open bovenkant). Als het spel klaar is kun je door de pylon op te tillen controleren of de juiste kleur in de juiste pylon is gedaan.
 • Laat de peuters zichzelf en mekaar versieren met de knijpers door ze op hun kleding te laten knijpen. Met het eraf halen kun je ook een spel maken: eerst alle blauwe eraf en in de bak, dan de rode, etc.
 • Deel per kind steeds één knijper uit en laat deze op een voorwerp leggen of knijpen in dezelfde kleur. Als de knijpers op zijn dan kan ook zo op opruimen worden gedaan (door de opdracht te geven welke kleur knijper ze moeten halen)
 • Hang een lijn op in de gymzaal. Hang deze zo laag dat de peuters er makkelijk bij kunnen. Zorg voor een mand met poppenkleertjes of stukjes stof. Laat alle kleertjes ophangen.
 • Laat de peuters bouwen of vormen leggen met de knijpers.
 • Knip stroken van crepepapier en laat de kinderen het vastmaken aan een knijper. Zo hebben ze een danslint. Laat ze ermee rennen of dansen door de gymzaal.