Boeken – Mama kwijt (Chris Haughton)

Mijn boekenkast staat vol met leuke prentenboeken voor peuters.
Ik breng mijn favoriete boeken graag onder jullie aandacht door wat meer over de boeken te vertellen en door wat leuke activiteiten erbij te verzinnen.

Mama kwijt

20190225_085854

De schrijver
Dit boek is geschreven door Chris Haughton. Chris is al 12 jaar een freelance illustrator. Ook werkte hij veel voor ‘fair trade’ organisaties. In 2007 kreeg hij daarvoor een prijs en begon toen prentenboeken te maken. Zijn boek ‘Mama kwijt’ is vertaald in 27 talen.
Hier meer informatie over Chris Haughton.

Illustraties
De illustraties in dit boek zijn gemaakt door Chris Haughton. Zijn illustraties kenmerken zich door beperkt gebruik van kleur en zo weinig mogelijk ‘extra’s’ in de tekeningen.
De dieren in het boek zijn goed herkenbaar ondanks dat de dieren in een andere kleur zijn getekend dan dat we ze kennen.

Tekst
De tekst is kenmerkend in de herhaling in de tekst. Dit is voor peuters altijd duidelijk en ze kunnen vaak al snel de tekst ‘meezeggen’.

20190218_172048

Geschikt voor peuters?
Dit boek vinden onze peuters wel erg leuk. Als ze zelf een boek mogen kiezen dan willen ze vaak dit boek samen lezen. Ze leven mee met kleine uil, kennen de anderen dieren en weten dat dat niet de mama van uil is. Ze leven zich goed in dit boek

Bijzonder
Dat een boek met zulke simpele tekst en tekeningen zo populair kan zijn bij de peuters.

Interactief voorlezen
Is dit boek geschikt voor interactief voorlezen? Ja! Je kunt de verschillende dieren in het boek laten zien door handpoppen of knuffels. Verder kun je samen met de verschillende kenmerken van de dieren aan de slag met de peuters. Wie heeft er grote ogen? Wie heeft er ook zulke puntige oren? Waar zitten jouw oren?

Leuke activiteiten voor bij dit boek
Wordt aan gewerkt!

Uiltje, uiltje in het bos
Laat die grote tak niet los
Anders val je met een smak
Zomaar van die grote tak
Uiltje, uiltje in het bos
Laat die grote tak niet los
(Op melodie van Olifantje in het bos)