Boeken – ‘Ssst! De tijger slaapt’ (Britta Teckentrup)

Mijn boekenkast staat vol met leuke prentenboeken voor peuters.
Ik breng mijn favoriete boeken graag onder jullie aandacht door wat meer over de boeken te vertellen en door wat leuke activiteiten erbij te verzinnen.

Ssst! De tijger slaapt

20190225_085904

De schrijver
Dit boek is geschreven door Britta Teckentrup. Britta is geboren en opgegroeid in Duitsland. In 1988 verhuisde ze naar Londen om daar ‘illustration’ en ‘fine art’ te gaan studeren. Sinds 1993 heeft ze meer dan 100 prentenboeken geschreven en geïllustreerd. En deze boeken zijn in 25 verschillende talen vertaald. Inmiddels woont Britta weer in Duitsland samen met haar Schotse echtgenoot, haar zoon en hun oude kat Oskar. verscheen in 1995. Lees hier meer over Britta.

Illustraties
De illustraties in dit boek zijn ook van Britta.  De dieren in dit boek zijn herkenbaar voor de kinderen getekend. Niet alle kinderen kennen een ooievaar of een vos maar dit hindert niet. Na een aantal keren voorlezen kennen ze deze dieren ook bij naam. Bijzonder is dat de afgebeelde ballonnen meer glanzen dan de rest van de tekeningen.
De duidelijke tekeningen vertellen het verhaal bijna vanzelf.

Tekst
De tekst in het boek brengt er meteen goed de spanning in. De tijger slaapt maar mag niet wakker worden gemaakt door zijn vrienden. De woorden die belangrijk zijn, zijn in de tekst vetgedrukt.

20190218_172113

Geschikt voor peuters?
De peuters vinden dit boek erg leuk! In het begin is nog niet duidelijk waarom de tijger (nog) niet wakker mag worden, maar dit wordt aan het eind duidelijk. Als je het daarna voorleest weten ze al wat er gaat komen en verheugen zich al erop.

Bijzonder
Het boek is erg populair bij de peuters. Het boek is spannend maar eindigt met een feestje!

Interactief voorlezen
Is dit boek geschikt voor interactief voorlezen? Alleen het boek lezen, zonder handpoppen en knutsels, is al geschikt voor interactief voorlezen. In het boek vraagt de voorlezer om bijvoorbeeld tijger op zijn neus te aaien, of over zijn buik. Ook een liedje zingen maakt onderdeel uit van het boek.  Met poppen en bijvoorbeeld ballonnen kun je het boek nog meer tot leven laten komen.

Leuke activiteiten voor bij dit boek
Ik schreef een blog met 10 activiteiten voor de site van jufmaike.nl.