Boeken – ‘De grote rode bus’ (Judy Hindley)

Mijn boekenkast staat vol met leuke prentenboeken voor peuters.
Ik breng mijn favoriete boeken graag onder jullie aandacht door wat meer over de boeken te vertellen en door wat leuke activiteiten erbij te verzinnen.

De grote rode bus

thumbnail_Boek

De schrijver
Dit boek is geschreven door Judy Hindley. Deze Amerikaanse (geboren in 1940) heeft inmiddels al meer dan 50 boeken op haar naam staan. Een ander bekend boek van haar is ‘Hoofd, schouders, knie en teen’. De eerste (Engelstalige) editie van ‘De grote rode bus’ kwam al uit in 1985. De Nederlandse editie verscheen in 1995.

Illustraties
De illustraties in dit boek zijn van de hand van William Benedict. Helaas kon ik van deze illustrator geen aanvullende informatie vinden of andere bekende boeken. De illustraties in het boek zijn cartoon-achtig getekend. Het lijkt net een stripverhaal. Maar door de duidelijke afbeeldingen kunnen de kinderen al snel na een aantal keren voorlezen het verhaal (mee) vertellen.

Tekst
Dit is één van de weinige boeken die met weinig tekst toch de aandacht van de peuters kan trekken, zonder dat je zelf er veel moet bijvertellen. De tekst dat in de tekstballonnen staat is al snel bekend bij de kinderen en ze roepen het al als ze de tekeningen zien: Stop!, Help!

Geschikt voor peuters?
Naar mijn mening is het boek zeer geschikt om voor de lezen aan peuters. De combinatie van niet te veel tekst (en dan een paar duidelijke woorden erbij waardoor kinderen ook actief mee kunnen doen aan het verhaal) en de leuke, comic-achtige tekeningen maken het één van mijn favoriete boeken voor peuters.

Bijzonder
‘De grote rode bus’ leest als een stripboek.

Interactief voorlezen
Is dit boek geschikt voor interactief voorlezen? Ja, ja, ja! De voertuigen in het boek kun je er makkelijk bij zoeken om het verhaal helemaal uit te beelden tijdens het voorlezen. En zo kunnen de peuters het verhaal ook naspelen. Met wat creativiteit kun je een ‘gat’ maken in een weg en dat ook nog laten dichten door kleine steentjes. Eventueel kun je de voertuigen uit het boek kopiëren en lamineren en zo toch gebruiken voor het interactief voorlezen en de thematafel. Het probleem: het gat in de weg geeft ook veel aanleiding tot samen zoeken naar oplossingen en materiaal waarmee je een gat kunt dichten.

Leuke activiteiten voor bij dit boek
Ik schreef een blog met 10 activiteiten voor de site van jufmaike.nl.