Boeken – ‘Een huis voor Harry’ (Leo Timmers)

Mijn boekenkast staat vol met leuke prentenboeken voor peuters.
Ik breng mijn favoriete boeken graag onder jullie aandacht door wat meer over de boeken te vertellen en door wat leuke activiteiten erbij te verzinnen.
Dit boek is het centrale prentenboek voor de Nationale Voorleesdagen 2019.

Een huis voor Harry

20181212_185620


De schrijver

Dit boek is geschreven en getekend door Leo Timmers. Leo is een Vlaamse kinderboekenschrijver. Na zijn studies Publiciteit en Grafische Vormgeving begon hij
te werken als zelfstandig illustrator. Later begon hij ook de teksten van zijn prentenboeken te schrijven. Lees hier meer over Leo Timmers.

Illustraties
Leo Timmer’s illustraties zijn normaal erg kleurrijk en ‘cartoonesk’. In het boek ‘Een huis voor Harry’ herken je de  mooie, duidelijke tekeningen, maar in iets rustigere kleuren. Dit past ook goed bij het verhaal. De tekeningen zijn grappig en passen goed bij de tekst.

Tekst
De teksten zijn kort maar toch is het een spannend verhaal. Door de combinatie van sprekende tekeningen en korte tekst zit je al snel in het spannende verhaal.

Geschikt voor peuters?
Naar mijn mening is het boek zeer geschikt om voor de lezen aan peuters. De korte teksten met de duidelijke tekeningen nodigen uit om dit boek aan voor te lezen. De dieren zijn herkenbaar voor de peuters en de begrippen die er in voorkomen kun je terug laten komen in verschillende activiteiten.

Bijzonder
‘Een huis voor Harry’ is het bewijs dat voor een leuk boek niet veel meer nodig is dan mooie, duidelijke tekeningen en een goede tekst. Het verhaal zit goed in elkaar en ondanks de korte teksten kunnen er veel activiteiten bedacht worden bij het boek. Je kunt er een heel thema omheen bedenken.

Interactief voorlezen
Is dit boek geschikt voor interactief voorlezen? Ja hoor, als je zorgt voor een kat (ik heb op internet al verschillende gehaakte ‘Harry’s’ voorbij zien komen) en een vlinder kun je het boek interactief voorlezen. Met de tegenstellingen die in het boek voorkomen kun je ook interactief mee aan de slag. Ook voor open vragen stellen is het boek geschikt.

Activiteiten rond het boek ‘Een huis voor Harry’
Voor de website van juf Maike bedacht ik verschillende activiteiten rond dit boek.
Je kunt ze hier vinden.