Boeken – ‘Kikker in de kou’ (Max Velthuijs)

Mijn boekenkast staat vol met leuke prentenboeken voor peuters.
Ik breng mijn favoriete boeken graag onder jullie aandacht door wat meer over de boeken te vertellen en door wat leuke activiteiten erbij te verzinnen.

Kikker in de kou

20181210_135940[1552]

De schrijver
Dit boek is geschreven en getekend door Max Velthuijs. Zijn Kikkerboeken zijn wereldwijd bekend.  Er zijn in totaal twaalf prentenboeken met Kikker als hoofdpersonage verschenen. Het mooie is dat alle dieren in de boeken gelijk zijn. Er is geen verschil tussen dieren ondanks hun verschillen. In de boeken komen vaak ‘zware’ onderwerpen aan bod: dood, verdriet etc. maar Kikker en zijn vrienden blijven altijd optimistisch en vinden altijd een oplossing! Max Velthuijs is begin 2005 overleden.
Lees hier meer over Max Velthuijs

Illustraties
De illustraties in het boek zijn duidelijk. De dieren uit de de boekenreeks ‘Kikker’ zijn duidelijk getekend en staan centraal in de tekeningen. Het landschap erom heen is rustig gehouden en het is duidelijk waar het verhaal over gaat.

20181210_135957[1551]

Tekst
De tekst is voor de jongste peuters wat aan de lange kant. Eén op een, of met een klein groepje is dit boek beter voor te lezen dan in een grote groep (maar dat is natuurlijk altijd beter als je aan de taalontwikkeling van peuters wilt werken!)
De tekst sluit goed aan bij de illustraties.

Geschikt voor peuters?
Ondanks de langere teksten in dit boek vinden peuters Kikker altijd leuk! Kikker beleeft hier ook weer een spannend avontuur en dat maakt het boek geschikt om in de winterperiode met de kinderen te lezen. Door het spannende boek te combineren met leuke activiteiten, interactief voorlezen kun je een erg leuk winter thema plannen.

Bijzonder
Door de vaste personages in de boeken van Max Velthuijs is het lezen altijd een feest van herkenning. Als je in de klas het boek laat zien dan roepen de kinderen al: Kikker!
En veel mensen (jong en oud) zijn opgegroeid met de verhalen van Max Velthuijs en zijn Kikker.

20181210_140007[1550]

Interactief voorlezen
De personages in de Kikkerboeken kun je tegenwoordig ook als handpoppen, knuffels of kleine poppetjes vinden. Hiermee kun je het boek naspelen tijdens het voorlezen.
Zoek ook van andere (moeilijke) woorden in het boek voorwerpen en gebruik die ook tijdens het voorlezen. Het boek is ook erg geschikt om als afsluiting van het thema na te spelen met de kinderen aan hun ouders (meerdere kinderen kunnen dan één rol spelen zodat iedereen aan de beurt komt)

Activiteiten bij het boek ‘Kikker in de kou’ 
Voor de site van Juf Maike schreef ik vorige jaar al een blog met leuke activiteiten bij dit boek. Klik hier voor de activiteiten van Kikker in de kou op haar website.