Boeken – ‘De spin die het te druk had’ (Eric Carle)

Mijn boekenkast staat vol met leuke prentenboeken voor peuters.
Ik breng mijn favoriete boeken graag onder jullie aandacht door wat meer over de boeken te vertellen en door wat leuke activiteiten erbij te verzinnen.

De spin die het te druk had

20181201_121200

De schrijver
Eric Carle heeft dit boek geschreven en geïllustreerd. Hij maakt afbeeldingen door gebruik te maken van een collagetechniek waarbij hij kleine stukjes handgeverfd papier gebruikt. Eric Carle’s bekendste boek is ‘Rupsje Nooitgenoeg’
Klik hier voor de website van Eric Carle.

Illustraties
De illustraties in dit boek zijn helder en duidelijk. De dieren in het boek zijn goed herkenbaar voor peuters. In het boek spint de spin haar web en op elke volgende bladzijde maakt de spin het web weer groter en is het door de dikkere lijnen voelbaar.

20181201_121228

Tekst
De tekst is niet te veel voor peuters. Elke twee bladzijdes wordt er een zinnetje herhaald die op een gegeven moment door peuters ook nagezegd gaat worden.

Geschikt voor peuters?
Dit boek is zeer geschikt voor peuters. Door de heldere illustraties waarbij de kinderen de dieren meteen herkennen, het voelbare spinnenweb en de kort gehouden tekst kunnen ook kleine kinderen goed hun aandacht bij dit boek houden.

Bijzonder
De vlieg die uiteindelijk in het web vliegt, komt al vanaf pagina drie voor op de bladzijdes bij de dieren. De peuters hebben dit misschien in het begin nog niet zo door, maar als je het boek vaker leest dan zal de vlieg wel gaan opvallen. Je kunt ook, als je het boek al meerdere keren hebt gelezen, de vlieg gaan benoemen tijdens het voorlezen.

20181201_121247

Interactief voorlezen
Het boek is zeer geschikt om interactief voor te lezen. Bij de activiteiten hieronder lees je er meer over.

5 activiteiten bij het boek ‘De spin die het te druk had’

1. Interactief voorlezen
Met kleine speelgoedversies van de dieren uit het boek kun je het boek interactief voorlezen. Lees het boek eerst voor zonder de dieren. Als je het daarna nog eens voorleest, bekijk je met de peuters eerst de dieren en zet ze in de (kleine) kring.
Als je dan het boek voorleest, benoem je samen het dier in het boek en kijk dan of jullie ook dit dier hebben staan in de kring. Later kun je de dieren verdelen onder de kinderen en dan bij het voorlezen mag elk kind zijn/haar dier in het midden van de kring zetten.
Hang in je kring ook een spinnenweb (op papier) met een kleine (plastic) spin erin! Download het Spinnenweb.

2. Spinnenwebben ontdekken en zelf maken
Als je dit boek leest in de herfst, als er veel dauw op de spinnenwebben zit buiten, ga
dan met de peuters naar buiten en neem zwart papier mee. Leg dit achter het spinnenweb en zo kun je heel goed aan de peuters laten zien hoe een echt spinnenweb eruit ziet. Tenslotte kun je binnen samen spinnenwebben maken door op zwart papier met wasco krijtjes de spinnenwebben na te tekenen. Gebruik bij voorkeur een groot stuk papier en laat ze op de grond lekker aan de slag gaan! Laat ze er daarna nog een of meer van deze downloadbare Spinnen  erbij plakken.

spinnenwebben zoeken
Nodig: Spinnenwebben met dauw en zwart papier

3. Bewegen op een spinnenweb
Plak in de gymzaal met schilderstape een spinnenweb en laat alle peuters op de rand van het web zitten. Gebruik een trommel om een snel en langzaam ritme te laten horen. Laat zien aan de peuters dat je met het snelle ritme heel snel over het web loopt (je gaat het web maken) en met het langzame ritme heel langzaam over het web loopt (je gaat de vlieg pakken) Als je stopt met op de trommel slaan, moet iedereen aan de rand van het web gaan liggen: de spinnen gaan slapen. Herhaal de verschillende tempo’s verschillende keren. Eindig elke keer met het rust moment: het slapen.

4. Spinnen zoeken en het juiste spinnenweb zoeken
Als je met kleuren en sorteren wil oefenen, is deze activiteit leuk om te doen.
Print het spinnenweb in verschillende kleuren die je wilt oefenen, lamineer ze en hang ze op peuterhoogte op in je lokaal. Print ook de spinnen in deze kleuren, lamineer ze en knip ze uit. Plak de spinnen overal op in je lokaal. Laat de peuters nu de spinnen overal vandaan halen en op het spinnenweb plakken in dezelfde kleur.
Download het Spinnenweb en de Spinnen.
Spinnen afbeelding

5. Versje
Spinnetje, spinnetje spin (je ene hand kriebelt in je andere hand)
kriebelt aan mijn kin,
kriebelt op mijn rug
en weer vlug terug. (terug in je hand)

Roets… langs mijn been,
op mijn dikke teen.
Met een zuchtje wind,
springt ie op een ander kind!
(Bron: onbekend, als iemand het weet, hoor ik het graag om het hier te vermelden)

Extra tip:
Gebruik het downloadbare spinnenweb ook om kleikaarten te maken!

 

 

3 reacties

Reacties zijn gesloten.